ÖVP-leder Sebastian Kurz med ledsager avlegger stemme ved parlaments­valget i Østerrike 29. september 2019. Foto: Omar Marques / SOPA Images / Sipa USA / Scanpix.

En valgdags­måling i Østerrike som ble offentlig­gjort etter at valg­lokalene stengte søndag etter­middag, tyder på at det østerrikske Folke­partiet (ÖVP) har sikret seg 37,1 prosent av stemmene ved parlaments­valget, hvilket er 5,6 prosent­poeng mer enn ved forrige valg, skriver Der Standard.

Oppslutningen er klart høyere enn menings­målingene tydet på, og ÖVP-leder Sebastian Kurz, som i vår gikk av som stats­minister på grunn av Strache-skandalen, sier i en kommentar til valgdags­målingen at han er «overveldet og nesten målløs» over resultatet.

Det sosial­demo­kratiske partiet (SPÖ) er nest størst på valgdags­målingen med 21,8 prosent, hvilket er fem prosent­poeng lavere enn ved forrige parlamentsvalg.

Frihetspartiet (FPÖ) er tredje størst med 16,0 prosent, er en nedgang på 10 prosent­poeng. Deretter følger de grønne med 14,0 prosent, som går frem med 10,2 prosent­poeng.

Sebastian Kurz er selv­skreven som ny stats­minister i en regjering hvor ÖVP blir senior­partneren, men hvem som havner i regjerings­koalisjonen er et åpent spørsmål.

Det er ikke utelukket at koalisjonen ÖVP–FPÖ gjenoppstår, men ÖVP kan også danne et flertall sammen med sosialdemokratene eller de grønne.

 

Forhåndsbestill Kjell Skartveits bok her til spesialpris!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂