De nå avgåtte FPÖ-statsrådene Herbert Kickl og Heinz-Christian Strache sammen med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) før et regjeringsmøte i Wien den 22. august 2018. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix.

 

Samtlige statsråder i Østerrikes regjering som tilhører Frihetspartiet (FPÖ) har varslet at de går av. Bakgrunnen er at statsminister Sebastian Kurz, som også er leder for Folkepartiet (ÖVP), har avskjediget innenriksminister Herbert Kickl (FPÖ) for å unngå habilitetsproblemer i forbindelse med granskningen av Strache-saken.

Sammenbruddet i regjeringskoalisjonen har siden fått enda et uttrykk: FPÖ antyder nå at partiet vil erklære mistillit til statsministeren, skriver Frankfurter Allgemeine. Dersom det sosialdemokratiske partiet (SPÖ) skulle stemme sammen med FPÖ i et mistillitsvotum, må Kurz gå av. Nyvalg skal etter planen finne sted i september.

«Det ville nesten være naivt av Kurz å anta at vi i Frihetspartiet ikke ville ha mistillit til Kurz når han ikke har tillit til oss», sier den avgåtte innenriksminister Herbert Kickl (FPÖ) til avisen Österreich. «Den som viser tillit, får tillit. Den som viser mistillit, får mistillit.»

Det er imidlertid ikke gitt at sosialdemokratene vil støtte et mistillitsforslag mot statsministeren:

For SPÖ ville det sannsynligvis være avgjørende hvem som er alternativet til Kurz.

Opposisjons- og SPÖ-leder Pamela Rendi-Wagner snakker om en «veritabel statskrise» og forlanger at ikke bare FPÖs men også ÖVPs statsråder byttes ut med en teknokratregjering. Bare på den måten er det mulig å forhandle om en overgangsregjering.

Dermed ligger situasjonen i hendene på Østerrikes president Alexander Van der Bellen, og utfallet er på ingen måte klart.