Tilhengere av Vox deltar i et valgkamp­arrangement i Madrid den 21. juli 2023. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB.

Det spanske høyre­populistiske partiet Vox forlater gruppen av europeiske konservative og reformister (ECR) i EU-parlamentet for å slutte seg til Ungarns statsminister Viktor Orbáns nye partigruppe kalt Patrioter for Europa.

De seks EU-parlamentarikerne fra Santiago Abascals parti ønsker å være en «motvekt til koalisjonen mellom moderate høyrepartier, sosialister og venstreekstremister» i EU, skriver El Mundo.

– De patriotiske kreftene som har økt sin tilstedeværelse i EU-parlamentet, har en historisk sjanse til å oppfylle velgernes mandat i en stor gruppe som vil stå som et alternativ til koalisjonen, heter det i en meddelelse

For ECR-gruppen, som dominerens av Fratelli d’Italia (FdI) og det polske Lov- og rettferdighets­partiet (Pis), betyr Vox’ utmeldelse at den går glipp av posisjonen som EU-parlamentets tredje største som EU-valget i juni åpnet for – en posisjon Patrioter for Europa nå selv tar sikte på.

Vox-leder Santiago Abascal forsøker å sette plaster på såret ved å si at Giorgia Meloni, som flere ganger har stilt opp for å skape blest om det spanske partiet, «alltid vil forbli en venn, partner og alliert».

Patrioter for Europa trenger medlemmer fra to land til for å kunne konstiturere seg som partigruppe i EU-parlamentet.

De som allerede har meldt seg, er det ungarske regjeringspartiet Fidesz, tsjekkiske ANO 2011, det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ) og portugisiske Chega.

Spørsmålene som melder seg nå, er om franske Rassemblement National (RN) og det nederlandske Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders også slutter seg til team Orbán.

Ifølge den ungarske statsministeren vil det komme «overraskelser» på mandag.

Et av scenariene som tar fart, er at Marine Le Pens Nasjonal samling og Matteo Salvinis Liga kan oppløse Identitet og demokrati (ID) og slå seg sammen med Orban når andre runde av det franske parlamentsvalget er over.

Den nye gruppen erklærer kamp ikke bare mot innvandring, men også «det grønne skiftet», skriver El Mundo.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.