Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen gav under en debatt i Maastricht mandag det hittil klareste signalet om at hun er åpen for samarbeid med ECR-gruppen av konservative partier i EU-parlamentet (Europeiske konservative og reformister), som forventes å bli kraftig styrket ved EU-valget i juni.

ECR-gruppen omfatter blant annet det polske Lov- og rettferdighets­partiet (Pis), italienske Fratelli d’Italia, spanske Vox, Sverige­demokraterna og Sannfinnene.

Et samarbeid mellom ECR og von der Leyens EPP-gruppe av gamle konservative partier ville bety en klar høyre­dreining på politikk­områder som klima og innvandring, skriver Politico, som selv omtaler ECR som «hard right».

Kommisjonspresidenten, som søker gjenvalg, utelukker derimot å samarbeide med partigruppen Identitet og demokrati (ID), der man finner franske Rassemblement National (RN), tyske AfD, italienske Lega og det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ).

For von der Leyen er det et delikat maktspill som ikke er helt uten risiko, all den tid EPP-gruppen også blir nødt til å samarbeide med EU-parlamentets sosial­demokratiske gruppe (S&D), og hun er selv helt åpen om at valgresultatet vil være avgjørende:

Et samarbeid med ECR «avhenger i stor grad av hvordan parlamentets sammensetning er, og hvem som er i hvilken gruppe», sa von der Leyen til de 900 tilhørerne som var samlet i Vrijthof-teateret for debatten mandag kveld, mens mer enn 250 000 fulgte med på nettet.

Politico mener likevel det handler om et tidsskille:

Hennes tilbud til Meloni og hennes allierte markerer et dramatisk øyeblikk i kampen om kontrollen over EUs mektige institusjoner, en kamp som etter planen skal avgjøres etter valget til Europa­parlamentet 6.-9. juni.

Under debatten i Maastricht kom von der Leyens åpning for ECR-gruppen som et sjokk:

ECR-gruppen var fraværende fra debattscenen, ettersom de hadde bestemt seg for ikke å stille med en toppkandidat, og det var derfor opp til De grønnes toppkandidat, Bas Eickhout, å reise spørsmålet om von der Leyens åpenhet for forhandlinger med høyre­nasjonalister.

Eickhout, som er nederlandsk EU-parlamentariker, uttrykte sjokk over svarene hennes og utbrøt «Hva?»

De grønne ser at makten kan glippe:

En løs koalisjon bestående av von der Leyens EPP, sosialister og liberale – noen ganger sammen med De grønne – har styrt blokken i parlamentet siden 2019, og har vedtatt ambisiøse klimalover.

Ursula von der Leyen fremholder stadig at det grønne skiftet er viktig, men i praktisk politikk har EU allerede begynt å utvanne de mest drastiske klimapolitiske tiltakene.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.