Foto: Matteo Salvini / Facebook.

Italias visestatsminister og Lega-leder Matteo Salvini hyller demonstrerende europeiske bønder etter at EU-kommisjonen tirsdag har trukket det planlagte påbudet om halvering av bruken av plante­vern­midler i landbruket, som han kaller galskap.

– Leve bøndene! Med traktorene tvinget de Europa til å spise i seg vanviddet som påtvinges av venstre­siden og de multi­nasjonale selskapene, skriver Salvini i en kommentar til EU-kommisjonens tilbaketog.

Også den italienske landbruks­minister Francesco Lollobrigida er fornøyd, og sier at kommisjonen har lyttet til Italia, melder ANSA.

– Det er først når man kan beskytte produksjonen med andre metoder at man kan begrense bruken av plante­vern­midler ytterligere, sier den italienske statsråden i en kommentar. Det er fornufts­stridig å redusere produksjonen ved å la være å bruke midler som beskytter plantene mot sykdommer og skadedyr, fastslår Lollobrigida.

* * *

EU-kommisjonens tilbaketog i saken tyder på at makteliten i Brussel forstår at det «grønne skiftet» risikerer å underminere dens egen makt.

«Netto null» var selve flaggsaken til kommisjons­president Ursula von der Leyen da hun tok fatt på sitt mandag. Hun har signalisert at hun ønsker å fortsette i vervet i en periode til, og hvis hun får det som hun vil, er det et stort spørsmål hvor hardt hun vil stå på «det grønne skiftet» i neste runde.

* * *

Salvini har ligget forholdsvis lavt i det politiske terrenget siden han ble vise­stats­minister, men har nylig også gjort seg bemerket med forslag om kjemisk kastrering av voldtekts­menn etter den stygge gruppe­voldtekten av en 13-årig jente på Sicilia i forrige uke.

Men nå er det valgår for EU, og Lega-lederen tilhører en annen fraksjon i EU-parlamentet enn sin sjef, statsminister Giorgia Meloni – henholdsvis gruppene Identitet og Demokrati (ID) og Europeiske konservative og reformister (ECR).

De innbyrdes relasjonene mellom ID og ECR – og EPP-gruppens relasjoner til begge to – vil bli en viktig faktor i maktspillet i unionen etter EU-valget i juni. Det vil også kunne gjenspeiles i italiensk politikk, der en vanskelighet for Meloni er å holde koalisjonen samlet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.