Italias landbruksminister Francesco Lollobrigida. Stillbilde: YouTube.

Den italienske venstresiden har strevet med å komme på offensiven politisk etter at Giorgia Meloni tok over som statsminister etter valgseieren i fjor høst. Regjeringen utgått av Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI) er populær, den har i strid med mange spådommer ikke satt landet over styr, og selv Mario Draghi har erkjent at Meloni er en dyktig leder.

I uken som gikk har imidlertid Italias venstrepolitikere grepet en sjanse til å nazi-stemple en av regjeringens statsråder, som i forbifarten kom til å benytte uttrykket «befolkningsutskiftning».

Det var under en konferanse i regi av Cisal, en italiensk fagforening, at landbruksminister Francesco Lollobrigida kom inn på temaene innvandring og sysselsetting, som er spesielt relevant for landbrukssektoren, der mange innvandrere har jobb som sesongarbeidere.

Innvandring er et naturlig fenomen som også gir muligheter, særlig hvis det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, sa Lollobrogida, som var nøye med å understreke at det er ulovlig innvandring han er imot. Men Italia kan ikke bare basere seg på innvandring, mente han.

Corriere della Sera siterer landbruksministeren:

«Vi kan ikke gi etter for tanken om befolkningsutskiftning. Italienerne får færre barn, og vi erstatter dem med noen andre. Det er ikke veien å gå.» For å bekjempe de lave fødselstallene må kvinnene gis bedre muligheter til å jobbe ved å forbedre de offentlige tjenestene. «Regionene hvor det er lavere velferd», sa FdI-statsråden, «opplever en mye alvorligere demografisk tilbakegang enn de andre. La oss hjelpe unge par med å komme i arbeid. Det behøves en velferd som gjør det mulig å kombinere familie og arbeid.» Når det gjelder «innvandringens ressurser, må den tas i bruk etter at den innenlandske etterspørselen etter arbeid er tilfredsstilt.»

I den innbilt pyntelige delen av europeisk offentlighet, også den italienske, er det imidlertid tabu å peke på befolkningsutskiftningens realitet. Når det skjer, skal bruken av ordet straks stempler som et utslag av brun konspirasjonstenkning, og venstresiden fikk dermed en høy ball ved nettet som den smashet etter beste evne.

Først ute var Det demokratiske partiets (PD) nyvalgte leder Elly Schlein:

Etter å ha kalt Lollobrigidas ord «avskyelige», oppfordret hun Giorgia Meloni til å «ta sterkt avstand fra disse uttalelsene som skjedde på samme dag som president Mattarella besøkte Auschwitz».

Også fra Femstjernersbevegelsens (M5S) kom det indignerte kommentarer om «vulgær rasistpropaganda» som også er «foruroligende og avskyelig». Fra partiet +Europa kom anklager om «raseteorier». En representant for De grønne hevdet at ordene var «høyreekstreme». Det Lollobrigida sa, var «brutalt», mente tidligere statsminister Romani Prodi.

Det gjorde naturligvis ikke saken noe bedre i opposisjonens øyne at statsråden reagerte på skittstormen ved å si at «alle etnisiteter skal respekteres, inkludert vårt egen, som vi har til hensikt å forsvare».

Schlein holdt seg i samme spor, og hevdet at Lollobrigida brakte etter hennes oppfatning tankene hen på 1930-tallet og tanker om «hvit overhøyhet» som er uakseptable fra en statsråd.

Lollobrigida er ikke av den kompromissløse og hardtslående typen som behandler venstresiden med samme mynt, og i et intervju med Corriere svarte han da også unnvikende da han ble konfrontert med at han angivelig hørtes ut som et ekko av «Kalergi-planen», som han ikke hadde hørt om.

Avisen forsøkte da også å få ham til å ta avstand fra Meloni og Salvini, som begge snakket om befolkningsutskiftning og om migrasjonen som invasjon mens de var i opposisjon. Forsøket var forgjeves, men en defensiv Lollobrigida så seg nødt til å presisere at han ikke er noen Hitler.

Venstresiden mangler åpenbart argumenter, sa landbruksministeren til nyhetsbyrået Adnkronos, og holdt fast ved at lave fødselstall kan true med å få det italienske folket til å forsvinne.

Mest utspekulert mot Lollobrigida var avisen Il Fatto Quotidiano, som offentliggjorde en karikatur der hans kone – Giorgia Melonis søster Arianna – er i seng med en svart mann som lurer på hvor ektefellen hennes er. Slapp av, han er opptatt hele dagen med å bekjempe befolkningsutskiftningen, svarer hun.

En indignert statsminister gikk siden ut på Facebook og sa at søsteren ikke er en offentlig person, og at hun var blitt fornærmet som kvinne og mor – uten at de som påberoper seg å være moralske, så noe galt i tegningen.

Arianna og Giorgia Meloni på fest den 31. desember 2022. Foto: Facebook.

Den franskkyndige statsministeren er utvilsomt kjent med at noen av Frankrikes mest kjente intellektuelle har fastslått at befolkningsutskiftningen er en realitet, men Meloni er varsom med å opptre like kompromissløst i statsministerstolen som hun gjorde i opposisjon. I en verden der Biden-administrasjonen kan trekke i trådene for å fjerne en britisk statsminister, må man spille sine kort med omhu.

 

Michel Onfray: Befolknings­utskiftningen er en realitet

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.