37 år gamle Elly Schlein er det italienske sentrumvenstre-partiet Partito Democratico (PD) sin første kvinnelige leder noensinne.

Ved valget i september i fjor tapte partiet så det sang mot høyre-koalisjonen Fratelli d’Italia, Lega og Forza Italia, med Giorgia Meloni i spissen, og alt lå an til at favoritten Stefano Bonaccini skulle vinne partiledervalget denne uken.

I stedet stakk Schlein av med 53,8 prosent og en soleklar seier, fordi unge og urbane venstrevelgere flokket til for å stemme, skriver Klassekampen.

For første gang ledes Italias to største partier av kvinner, men de kunne ikke ha vært mer forskjellige.

Giorgia Meloni er den konservative forsvarer av den tradisjonelle familien, mens bifile Schlein en sterk forsvarer av både abort og LHBT-rettigheter.

I et intervju med Time Magazine i fjor høst gikk Schlein ut mot Meloni:

– Det er forskjell på kvinnelig lederskap og feministisk lederskap. En kvinnelig statsminister som ikke forsvarer alle kvinners rettigheter – og aller først retten til selvbestemmelse – er helt ubrukelig for andre kvinner, sa hun.

Etter at hun vant ledervalget denne uken, lovet Schlein å utgjøre «et stort problem» for statsminister Meloni.

Dagen før ledervalget omkom minst 67 flyktninger i et båtforlis utenfor den søritalienske kysten. Schlein benyttet anledningen til å kritisere regjeringens anti-migrasjonspolitikk og sa at tragedien er «på samvittigheten til de som for bare uker siden godkjente et dekret hvis eneste mål er å hindre redninger på sjøen».

Mener regjeringen i Italia må ta ansvar for migranter som drukner i Middelhavet

Schlein har selv foreslått et system som lar migranter lovlig søke om innreise til alle europeiske land og vil at EU skal styrke det humanitære søke- og redningsarbeidet.

Elly Schlein er født i Sveits, oppvokst i øvre middelklasse med italiensk mor og amerikansk far som begge er akademikere. Med amerikansk statsborgerskap har hun jobbet frivillig for Barack Obamas to valgkamper.

Men kritikerne står i kø. også blant sosialistene.

Flere trekker fram bekymring for Schleins Ukraina-politikk.

– Som pasifist tror jeg ikke at våpen aleine vil avslutte krigen, sier hun.

Den konservative avisen Il Tempo betegner henne som «Kommunist-Elly», og den konservative kommentatoren Italo Bocchino antyder at bakgrunnen hennes gjør henne uskikket til å kjempe for trengende italienere.

– Hun lovet å prioriterende fattige, offentlig utdanning og arbeidere, men i motsetning til Meloni har hun aldri kjent de fattiges liv, sa Bocchino, ifølge La7 og viste blant annet til at hun gikk på privatskole i Sveits.

Noen partifeller mener det er problematisk at deler av Schleins velgermasse stammer fra mindre venstregrupper og ble medlemmer for bare måneder siden. Enkelte har allerede meldt seg ut i protest.

Blant dem er tidligere statsråd og en av PDs grunnleggere, Giuseppe Fioroni.

– Mitt PD finnes ikke lenger. Dette er et annet parti. Det tilhører ikke lenger sentrum til venstre, men til den harde venstresiden, sier Fioroni til Politico.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.