Laurence Bondard fra SOS Méditerranée har vært hjelpearbeider på redningsskipet «Ocean Viking» i tre år. 

Hun mener at Giorgia Melonis regjering i Italia kan klandres for drukningsulykker slik den som skjedde utenfor den søritalienske kysten søndag.

Der omkom over 60 mennesker etter at en skrøpelig seilbåt med rundt 150 migranter om bord forliste.

– Middelhavet er dessverre en massegrav, sier Bondard på telefon til Klassekampen.

Ifølge Meloni-regjeringen blir folk mer villige til å ta sjanser fordi det finnes redningsbåter i Middelhavet. Det avviser Bondard. Hun mener ulykken søndag er nok en påminnelse om at folk er villige til å ta «vanvittige sjanser» for å komme til Europa – helt uavhengig av forholdene.

– Folk reiser, uansett hva. De krysser det farlige havet i stappfulle båter som ikke er sjødyktige. Noen har ikke engang nok redningsvester, mat, vann og drivstoff. Men de prøver likevel, sier hun.

– Det er en påminnelse om hvor viktig det er å ha effektive europeiske søke- og rednings-operasjoner i hele Middelhavet, legger hun til.

Italias innenriksminister Matteo Piantedosi har stått i front for innstramming i flyktningpolitikken siden Giorgia Melonis regjering kom til makten i fjor.

Både han og Meloni legger naturlig nok skylden på dem som står bak alle drukningsulykkene i Middelhavet, nemlig menneskesmuglerne.

Italia tar «Geo Barents» i arrest og bøtelegger skipet

Minst tre personer var i går arrestert, mistenkt for å ha organisert den katastrofale seilasen.

Men det får ikke ekstremister til å avstå fra å mene at Italia og Europa har ansvar for det som skjer.

I forrige uke ble Leger uten grensers skip «Geo Barents» inndratt, og organisasjonen fikk en bot på 10.000 euro.

– Dette er en måte å kriminalisere redningsarbeidet på også. Det er veldig bekymringsfullt, sier Bondard.

Den venstreorienterte politikeren Elly Schlein ble til stor overraskelse valgt til leder av det italienske opposisjonspartiet Partito Democratico (PD) i går, og hun uttalte at søndagens ulykke er «på samvittigheten til dem som for bare uker siden godkjente et dekret hvis eneste mål er å hindre redning til sjøs».

Italia har i mange år etterlyst innsats fra andre EU-land for å håndtere flyktningstrømmen. Det mener Bondard er legitim kritikk.

– Italia kan ikke aleine redde alle båter som krysser, og i tillegg håndtere den påfølgende juridiske prosessen med de overlevende. Dette er ikke et italiensk spørsmål. Det er et europeisk spørsmål. Det er et spørsmål om Europas verdier og solidaritet.

Også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen etterlyste i går framskritt i en reformprosess av EUs asylregler, som tidligere har strandet.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.