Fire uker etter konfrontasjonen mellom Italias regjering og NGO-skipene «Geo Barents», «Ocean Viking» og «Humanity 1» er de to førstnevnte omsider på plass igjen utenfor kysten av Libya i påvente av at menneskesmuglere i det nordadfrikanske landet lar migranter legge ut på Middelhavet, mens det sistnevnte befinner seg på havnen i Marseille i Frankrike.

«Geo Barents» og «Humanity 1» satte kursen for Libya 1. desember, og i 17-tiden søndag ettermiddag plukket «Geo Barents» opp 74 migranter i en gummibåt som hadde lagt ut fra Libya natten mellom lørdag og søndag, skriver La Repubblica.

Leger uten grenser (MSF), som driver det norske skipet, kunngjorde selv operasjonen på Twitter et par-tre timer senere.

«Geo Barents» har som kjent kapasitet til å transportere nærmere 600 migranter, og sin vane tro fortsetter skipet å patruljere langs kysten av Libya i påvente av flere passasjerer.

Grafikk: Vesselfinder.

Om noen dager vil det norske skipet igjen ha flere hundre migranter ombord, som Leger uten grenser helst vil sette igjen i Italia.

Dermed reises spørsmålet om hva den italienske regjeringen vil foreta seg denne gangen. I forrige runde gjorde både statsminister Giorgia Meloni og innenriksminister Matteo Piantedosi det klart at skipenes flaggstater ikke kan unndra seg ansvar.

I november nektet Italia å gi «Ocean Viking» en havn. Det norske skipet fikk legge til kai i Toulon, hvilket utløste en diplomatisk krise mellom Frankrike og Italia, samt et senere krisemøte mellom EUs innenriksministre som ikke avklarte stort.

Migrantene på «Geo Barents» og «Humanity 1» som etterhvert fikk legge til kai på Sicilia i november, ble sluppet inn i to puljer i en prosess som pågikk over flere dager, der italienske myndigheter først lot kvinner og mindreårige gå i land. Siden fikk også de voksne mennene gå i land, da helsemyndigheter som hadde inspisert ombord, fastslo at det forelå en alvorlig psykisk risiko for de gjenværende migrantene.

For den tyske NGO-en SOS Humanity, som driver skipet «Humanity 1», handler dette også om å utfordre den italienske regjeringen politisk. Ifølge Il Giornale skal representanter for NGO-en ha sagt at: «Nå som Italia har gjort denne høyredreiningen, må vi gå foran med et godt eksempel».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.