Det norske skipet «Geo Barents», som drives av Leger uten grenser (MSF). Stillbilde: MSF Sea / Twitter.

Det norske skipet «Geo Barents», som drives av NGO-en Leger uten grenser og i mange dager har seilt i Middelhavet med 572 migranter ombord, har satt kurs for havnen i Catania på Sicilia, der det forventes å anløpe klokken 13.

Det er samme havn hvor det tyske NGO-skipet «Humanity 1» la til kai lørdag kveld, og hensikten er også denne gangen at italienske myndigheter skal vurdere hvilke av migrantene ombord som er «sårbare», opplyser Corriere della Sera.

Ifølge La Repubblica vil migranter som ikke anses som sårbare, heller ikke få gå i land – akkurat slik det har skjedd med migrantene på «Humanity 1».

Tillatelsen til å legge til kai for siling av migrantene skjer i kraft av et dekret signert Italias innenriksminister Matteo Piantedosi og samferdselsminister Matteo Salvini.

Også migrantskipene «Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, og «Rose Above», som drives av den tyske NGO-en Mission Life, vil bli gjenstand for samme prosess med selektiv ilandstigning, opplyser La Repubblica.

Denne formen for siling er ulovlig, hevder SOS Humanitys talskvinne Petra Krischok, som frykter at den blir ensbetydende med avvisning av migrantene som ikke får gå i land.

Også Enrico Letta, avtroppende leder for det største italienske opposisjonspartiet PD, mener at prosessen er uakseptabel. I opposisjonen tas det også til orde for at Piantedosi må innkalles til parlamentet for å forklare seg.

Samtlige NGO-skip har migranter ombord som er blitt plukket opp i Middelhavet utenfor Libya.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.