Stillbilde fra video: SOS Humanity / Twitter.

Det tyske skipet «Humanity 1», som drives av den tyske NGO-en SOS Humanity og i flere dager har seilt i Middelhavet med 179 migranter ombord, fikk sent i går kveld legge til kai ved havnen i Catania på Sicilia.

Tillatelsen ble gitt etter at Italias innenriksminister Matteo Piantedosi hadde samtykket til ilandstigning av «sårbare», i hovedsak mindreårige og kvinner, fra NGO-skipet. Personene det er tale om, gikk i land i løpet av natten til søndag, melder Corriere della Sera.

Matteo Piantedosi. Stillbilde: Italias innenriksdepartement / YouTube.

Dermed befinner det seg ennå 35 voksne menn uten helseproblemer ombord på «Humanity 1», som fremdeles befinner seg i havnen på Catania. Det ser ikke ut til at italienske myndigheter vil la dem gå i land, skriver SOS Humanity på Twitter. Spørsmålet er dermed om NGO-skipet blir nødt til å legge fra land med de 35 migrantene ombord.

Statsminister Giorgia Meloni er ansvarlig for alle livene som nå er satt på vent på dette skipet, sier Aboubakar Soumahoro, som representerer det rødgrønne partiet Alleanza Verdi e Sinistra i det italienske parlamentets Deputertkammer.

Aboubakar Soumahoro. Stillbilde: La Repubblica / YouTube.

«Humanity 1» fikk lørdag ettermiddag tillatelse til å gå inn i italiensk territorialfarvann for å søke ly for vinden, som hadde tiltatt dagene i forveien.

Ilandstigningen av kvinner og mindreårige fant sted etter at italienske myndigheter hadde undersøkt hvem oppflyte forutsetningene for å kunne gå i land, skriver Corriere della Sera.

«Personene som oppfyller kriteriene, kan gå i land», men «de andre må fjerne seg fra italiensk territorialfarvann», uttaler innenriksminister Matteo Piantedosi. Italia tar humanitært ansvar, men det fratar ikke flaggstaten for ansvar, legger han til.

De to norske skipene «Geo Barents» og «Ocean Viking» ligger fortsatt utenfor kysten av Sicilia med henholdsvis 572 og 234 migranter ombord. Hva som vil skje videre med disse, er uklart.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.