Migranter på dekk på «Humanity 1» i Catania den 6. november 2022. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB.

Den tyske NGO-en SOS Humanity vil mandag morgen påklage ordren som Italias regjering har gitt skipet «Humanity 1» om å forlate havnen i Catania på Sicilia med de 35 gjenværende migrantene om bord, til den administrative domstolen i den italienske hovedstadsregionen Lazio.

SOS Humanitys anke til domstolen kommer etter at kapteinen på «Humanity 1», Joachim Ebeling, nektet å etterkomme regjeringens ordre om å forlate Catania, og sa at han blir om bord helt til alle migrantene har fått komme i land. Vi er bekymret for migrantenes mentale helse, sier Ebeling.

Dekretet fra regjeringen om selektiv ilandstigning av sårbare er en «lovgivende nyskapning» som «ikke kommer til å holde», sier den italienske senator Antonio Nicita til Corriere della Sera.

«Skipbrudne er sårbare pr. definisjon», hevder Nicita – som representerer Det demokratiske partiet (PD), det største på venstresiden – overfor den italienske avisens utsendte Marta Serafini. Sammen med senator Nicita har Corriere della Seras reporter lørdag kveld snakket med migranter på det tyske NGO-skipet.

De 35 migrantene om bord på «Humanity 1» spiser idet vi klarer å nærme oss sammen med senator Antonio Nicita (PD), som skal sove på skipet i natt. «Jeg kommer fra Pakistan, det har vært en lang reise», forteller en av de overlevende på det tyske NGO-skipet som i går kveld la til kai i Catania. Rett i nærheten er en gruppe unge menn fra Bangladesh som er tildekket med tepper. «Vi fryser, vi vil gå i land», sier de.

Den selektive ilandstigningen, som omfattet flesteparten av migrantene på skipet, ble gjennomført etter at italienske helsemyndigheter hadde fastslått hvor mange voksne menn om bord som ikke hadde helseproblemer.

SOS Humanity hevder at de 35 gjenværende migrantene har rett til å søke asyl, og at den prosessen bare kan begynne på land, skriver Corriere della Sera.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.