Det italienske kystvaktskipet «Ubaldo Diciotti» CP 941. Foto: Italias kystvakt / Twitter.

 

Den italienske regjeringens fasthet overfor det Gibraltar-registrerte skipet «Aquarius» operert av NGO-en SOS Méditerrannée forhindret ilandstigning i Italia av de 629 migrantene ombord der. Men spillereglene er helt annerledes når italienske fartøy er involvert i operasjonene i Middelhavet.

Corriere della Sera skriver at det italienske kystvaktskipet «Diciotto» er på vei til Catania, den nest største byen på Sicilia, med 937 migranter ombord.

Fartøyet er ventet til havnebyen på østsiden av den italienske øya tirsdag kveld eller onsdag morgen, avhengig av værforholdene underveis. Anløp til Catania er autorisert av Italias innenriksdepartement, skriver La Repubblica.

To av migrantene på skipet er omkomne, skriver Avvenire, som varsler en ny bølge av migrantbåter.

Søndag ble det reddet mer enn 900 nye migranter i det sentrale Middelhavet i sju forskjellige operasjoner koordinert av den italienske kystvakten. Migrantene befant seg ombord i en større og en mindre båt samt fem gummibåter. Med i operasjonene var flere av kystvaktens patruljebåter (CP 310, 319, 268, 301), kystvaktskipet «Diciotto», EUNAVFOR Med-enheter samt noen handels- og supply-skip.

Økningen i trafikken må tas som et klart tegn på at avtalen mellom Italia og Libya om at kystvakten i det nordafrikanske landet skal stanse migranttrafikken ut i Middelhavet, for tiden ikke fungerer. På denne måten blir det vanskelig for Italia å gjennomføre en konsekvent hard linje i migrasjonspolitikken.

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.