Nytt

En migrantbåt får bistand i Middelhavet. Foto: Italiensk kystvakt.

 

Det er snart ingen som rapporterer om det lenger, men menneske­trafikken ut fra Libya pågår stadig for full styrke.

Det italienske nyhets­byrået Agenparl skriver at omlag 2000 migranter nylig ble plukket opp i Middelhavet under 18 forskjellige operasjoner koordinert av den italienske kystvakten.

Migrantene befant seg ombord i femten gummibåter og tre trebåter. Under operasjonene deltok ett fartøy fra Italias marine, ett skip stilt til disposisjon for Frontex, flere skip tilhørende diverse NGO-er, og ett lasteskip som seiler under singaporsk flagg.

Den italienske dagsavisen Avvenire kan fortelle at den libyske kystvakten har avskåret 906 migranter ombord i fem forskjellige fartøy sju sjømil nord for Sabratha, og tatt dem med tilbake til det afrikanske fastlandet. Det er oberst Ayub Kasem, en libysk militær talsmann, som opplyser dette.

Ombord befant det seg personer fra Afrika sør for Sahara, fra Egypt, Marokko, Pakistan, Bangladesh og Libya. «Migrantene er blitt transportert til et raffineri i nærheten, hvor de har fått umiddelbar assistanse. Siden vil de bli overført til mottaks­senteret Victoria», sier Kasem.

I Europa møtes invasjonen med velvilje hos dem som drar fordel av den, og med en foruroligende apati hos dem som ikke gjør det. Følelsen av å ha noen som helst innflytelse på egne omgivelsers skjebne, til syvende og sist også ens egen og barnas, er tilsynelatende forduftet.