Nytt

Skipet C-Star, som bevegelsen Génération Identitaire har satt inn i Middelhavet i forbindelse med sitt prosjekt Defend Europe, er kommet frem til havområdet rett utenfor kysten av Libya, skriver Corriere della Sera. Etter å ha støtt på formelle problemer med flere myndigheter på veien dit, kan mannskapet altså gå i gang med sine planlagte aktiviteter.

Den migrasjonsbekjempende bevegelsens fartøy har vært på nært hold av skipet Aquarius, som disponeres av Leger uten grenser og SOS Méditerranée. På sine egne Facebook-sider skriver Defend Europe at NGO-ene heretter ikke vil kunne drive sitt samrøre med menneskesmuglerne uforstyrret.

Det italienske tidsskriftet Famiglia Cristiana hevder nå at Génération Identitaire også har en finger med i spillet som har endt opp med den italienske påtalemyndighetens etterforskning av den tyske bevegelsen Jugend Rettets fartøy Iuventa.

Forbindelsen er en kontakt mellom sikkerhetsselskapet Imi Security Service tilhørende Cristian Ricci (altså det kontraherende selskapet som har fortalt om uregelmessighetene ved skipet Iuventa, hvilket fikk statsadvokaten i Trapani til å ta ut sak) og en tidligere offiser i den italienske militære marinen ved navn Gian Marco Conas – en talsmann for Génération Identitaire

Hvorvidt en eventuell personlig kontakt mellom disse to har gjort at Defend Europe har ansporet italiensk påtalemyndighet til etterforskning, gjenstår å se. Dersom det skulle vise seg å stemme, kan det tas som et tegn på at det finnes medlemmer av de væpnede styrker som har sans for Génération Identitaire – en observasjon som ikke ville være uten politisk relevans.

I mellomtiden har den libyske kystvakten kunngjort at den i to forskjellige operasjoner har avskåret fem fartøy, med tilsammen 826 migranter ombord, utenfor kysten av Sabratha.

Migrantene – som kom fra Libya, Marokko, Tunisia, Algerie og Sudan foruten land sør for Sarara – ble dermed tatt med tilbake til det libyske fastlandet. Amnesty International kritiserer i den forbindelse italienske myndigheter for at de er mindre opptatt av migrantenes liv og helse enn det å holde dem på avstand fra Italia.