Nytt

Libysk kystvakt truet tirsdag «Golfo Azzurro» både med å ta fartøyet i arrest og å åpne ild mot NGO-skipet.

Samtidig har norske «Olympic Commander» vært i nærkontakt med et av NGO-skipene i rom sjø, skriver den italienske avisen Corriere della Sera.

Situasjonen i den libyske SAR-sonen (søk- og redningssonen) blir mer og mer opphetet. Inn i dette konfliktfylte området seiler altså det norske skipet. Libya har gitt klar beskjed til utenlandske skip om å holde seg utenfor denne sonen:

General Abdelhakim Bouhaliya, commander of the Tripoli naval base where the conference was held, said: «No foreign ship has the right to enter» the area without authorisation from the Libyan authorities.

Det er et åpent spørsmål hvorfor «Olympic Commander», som den italienske avisen omtaler som «Olympic Canyon», tirsdag befant seg i umiddelbar nærhet av NGO-skipet «Phoenix» som opereres av den maltesiske organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Et søk på marinetraffic.com viser at «Olympic Canyon» er et alias for skipet «Olympic Commander», som tirsdag ettermiddag befant seg omlag 60 sjømil fra kysten av Libya:


På denne skjermdumpen, tatt noe senere på ettermiddagen, er «Olympic Commander» på vei ut av den libyske SAR-sonen med 12 knops fart, omlag ett hundre sjømil nord for kysten.

MOAS opplyser at de i samarbeid med SOS Méditerranée tirsdag ettermiddag har gjennomført en redningsoperasjon hvor «Aquarius» plukket opp 111 personer fra en gummibåt. Tweets fra noen aktivister kan tyde på at disse er blitt overført til det norske skipet. Det er ikke bekreftet at det norske skipet tok ombord migranter fra «Phoenix».

Norske myndigheter er da heller ikke spesielt meddelsomme om bevegelsene til det norske fartøyet, som deltar i EU-operasjonen Frontex. Ei heller viser norske medier noen interesse for hva det driver med.

Endret situasjon

Kun få NGO-fartøy er blitt værende igjen utenfor kysten av Libya etter at det nordafrikanske landet begynte å utøve makt utenfor sin egen kyst, og tilværelsen er ikke helt enkel for noen av dem som ikke har gitt opp.

Skipet «Golfo Azzurro» tilhørende Proactiva Open Arms ble ifølge den spanske organisasjonen tirsdag ettermiddag truet av den libyske kystvakten da det befant seg like utenfor grensen for Libyas territorialfarvann, skriver Corriere della Sera. Ifølge twitrende representanter for NGO-en truet libyerne både med å beslaglegge fartøyet og åpne ild mot det, med mindre det fjernet seg fra Libyas søk- og redningssone.

Italias newspaper of record skriver også at skipet «C-Star», som bevegelsen Génération Identitaire har satt inn i Middelhavet i forbindelse med sitt prosjekt Defend Europe, har fulgt SOS Méditerranées fartøy «Aquarius» tett det siste døgnet like utenfor territorialgrensen, og at «Golfo Azzurro» har befunnet seg like i nærheten. De identitære aktivistene triumferer over utviklingen, og hevder at en libysk kystvaktkaptein har fortalt dem at de to partene arbeider mot samme mål.

 

Corriere della Sera: Nave della Ong allontanata dalle coste libiche: «Minacciano di spararci». La nave anti migranti C Star canta vittoria