Restene av en gummibåt med migranter som havarerte utenfor kysten av Libya den 21. april 2021. 130 migranter antas å ha omkommet. Foto: Flavio Gasperini /SOS Méditerranée via AP / NTB.

Etter forliset av en gummibåt utenfor kysten av Libya onsdag, der opp mot 130 migranter antas å ha druknet, retter SOS Méditerranée hard kritikk mot EU og Frontex for ikke å ha kommet til unnsetning.

De europeiske institusjonene hadde kjennskap til nødsituasjonen, men nektet å hjelpe til, lyder anklagen fra den franske NGO-en ifølge Corriere della Sera.

Hvis et passasjerfly hadde nødlandet på samme sted, ville båter fra halve Europa straks ha rykket ut, sier SOS Méditerranées leder Alessandro Porro til den italienske avisen.

«Ocean Viking» begav seg i retning havaristedet da alarmen gikk, men var mange timers seilas unna i dårlig vær, og fant ved ankomst kun ti døde mennesker og restene av gummibåten i vannet, forteller Porro, som selv var ombord på det norske skipet.

EUs grensebyrå Frontex avviser anklagen, og sier at de varslet myndighetene både i Italia, Malta og Libya, foruten skip som befant seg i nærheten.

På vegne av Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier derimot Safa Msehli at statene ikke foretok seg noen ting.

Europa lar migranter dø i Middelhavet for å avskrekke andre fra å legge ut på reisen, skriver Sea Watch på Twitter. Statene har ikke bare sluttet å drive søk- og redningsarbeid, de koordinerer heller ikke, hevder den tyske NGO-en.

Ifølge TGCOM24 var gummibåten ca. 60 nautiske mil nord for Garabulli, som ligger litt øst for Tripoli, da den ble funnet havarert – et punkt som befinner seg innenfor den libyske søk- og redningssonen.

Til det italienske nyhetsbyrået ANSA sier Libyas kystvakt at den gjorde hva den kunne for å hjelpe til, enda været var dårlig, skriver La Repubblica.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.