Foto: SOS Méditerranée / Twitter.

Som vi har sett, har det norske skipet «Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, de siste dagene plukket opp over 600 migranter fra småbåter i Middelhavet mellom Tunisia og Lampedusa.

At det norske skipet patruljerer i dette området, illustrerer at Tunisia har avløst Libya som det viktigste utfartslandet for båtmigranter fra det afrikanske kontinentet.

Migranttrafikken er intens: Ifølge Giornale di Sicilia har 623 personer i løpet av de siste 48 timene blitt tatt hånd om av NGO-skipet i 15 forskjellige redningsaksjoner, 14 av dem den tunisiske havnebyen Sfax og den italienske øya rett utenfor det afrikanske kontinentet.

146 av migrantene er uledsagede mindreårige, skriver den italienske avisen, som kan opplyse at de fleste migrantene kommer fra Sudan, Guinea, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Benin og Bangladesh.

«Ocean Viking» er blitt instruert til å sette noen migranter i land på Lampedusa, for deretter å ta med seg resten til den italienske havnebyen Civitavecchia, ikke langt fra Roma.

I løpet av natten har det ellers skjedd 382 ilandstigninger av migranter som har tatt seg frem til Lampedusa for egen maskin, de fleste av dem fra Tunisia, Burkina Faso, Kongo, Elfenbenskysten, Guinea, Liberia, Mali, Senegal, Etiopia, Sudan og Somalia – de fleste av dem afrikanske land sør for Sahara.

Lørdag kom 34 migrantbåter til den italienske øya for egen hjelp, de fleste av dem fra Elfenbenskysten, Sierra Leona, Mali, Nigeria og Burkina Faso, skriver Giornale di Sicilia.

Frontex kunngjorde nylig at tilstrømningen av migranter til Europa nå er på sitt høyeste siden 2016 – året etter at Angela Merkel satte dørene til Europa på vidt gap for syrere – og både syrere og andre strømmet til.

Fenomenet er likevel ikke særlig dominerende i det europeiske nyhetsbildet.

Det som pågår i Middelhavet, vil forandre vår verdensdel irreversibelt – og mer enn alt det som fyller mediebildet, det være seg flommer, Ukraina-krigen eller klimapolitikken.

Ikke desto mindre er menneskestrømmen fra Afrika til Europa altså nesten ute av syne, og bortimot helt ute av sinn. Den som måtte ønske et rolig liv, kan slå seg til ro – eller mentalt koma, om man vil – med at befolkningsutskiftning er en «høyreekstrem konspirasjonsteori».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.