Oljesupplyskipet «Vos Triton» med migranter om bord sett fra NGO-rekogonoserings­flyet «Moonbird» i Middelhavet den 22. februar 2021. Foto: Sea Watch / Twitter.

Migranttrafikken fra Nord-Afrika til Italia med NGO-ers og kommersielle fartøyers hjelp har tatt seg kraftig opp de siste dagene, og en rekke forskjellige skip har medvirket til trafikken.

Det Gibraltar-registrerte oljesupplyskipet «Vos Triton» er mandag kommet til havnen i Porto Empedocle på Sicilia med 77 migranter og en omkommet person om bord, melder La Stampa. Italienske myndigheter har innledet en etterforskning av tildragelser om bord på skipet som kan ha vært utløst av at det først satte kurs sørover i retning Libya. Siden satte det altså kursen for Italia, hvor ilandstigning av migrantene var forventet å skje i løpet av mandagen.

Mandag morgen kom et annet kommersielt fartøy til Porto Empedocle med migranter, nærmere bestemt slepebåten «Asso 30», med 232 migranter om bord, foruten én omkommet også her.

Mandag formiddag kom skipet «Aita Mari», tilhørende den baskiske NGO-en Salvamento Maritimo Humanitario, til Augusta på Sicilia med 102 migranter om bord som sist fredag ble plukket opp i det sentrale Middelhavet.

Det spanske NGO-skipet «Sea Watch 3» ventes for øvrig å ankomme havområdet nord for Libya om ikke lenge, mens det norske skipet «Ocean Viking» fremdeles ligger til kai i Augusta etter siste migranttransport dit for 13 dager siden.

NGO-enes rekognoseringsfly «Moonbird» er ellers på vingene igjen og benytter flyplassen på Lampedusa som base for sine tokt, hvor man slår alarm om migrantbåter på havet.

I uken som gikk kom en rekke migrantbåter for egen maskin til den italienske øya ikke langt fra det afrikanske kontinentet. Det skal til sammen dreie seg om ca. tusen personer.

Den libyske kystvakten har nylig avskåret 600 båtmigranter som forsøkte å komme seg til Europa, melder Il Giornale.

Det knytter seg spenning til hvordan Mario Draghis nye italienske regjering vil forholde seg til migranttrykket mot Italia. Men fenomenet får nokså liten oppmerksomhet i italienske riksmedier. Disse er også på koronakjøret 24/7, så migrasjonen er ikke den varme politiske poteten den kunne ha vært med aviser som virker mest opptatt av å stryke Draghi med hårene.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.