Migranter ombord på et fartøy tilhørende den spanske NGO-en Proactiva Open Arms venter på å gå i land på havnen i Pozzallo på Sicilia den 17. mars 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

 

Nærmere tre hundre migranter gikk fredag i land i havnen i Pozzallo på Sicilia, melder noen få italienske medier. Det er riktignok mindre av denne trafikken nå enn tidligere, men den er fortsatt tett nok til at lokalmediet Ragusa Oggi snakker om «den n’te ilandstigningen» den senere tiden.

Både afrikanere sør fra Sahara og tunisiere befant seg ombord i det portugisiske militærskipet «don Francisco de Almeida» som brakte migrantene til den italienske øya. Men bilder av det finnes ingen steder.

La Repubblica forteller en annen historie: Fredag morgen gir den italienske redningssentralen fartøy som befinner seg i nærheten, beskjed om å komme tre gummibåter med migranter ombord til unnsetning i havet tretten til tjue nautiske mil nord for Libya.

Blant fartøyene som griper inn, er NGO-skipet «Sea Watch». Mens distribusjonen av redningsvester til migrantene i en av gummibåtene pågår, kommer et skip fra den libyske kystvakten, som den senere tiden har hatt for vane å jage NGO-ene avsted, for deretter å ta migrantene med tilbake til Libya, slik overenskomsten mellom Italia og det nordafrikanske landet tilsier.

Ved synet av det libyske fartøyet får migrantene panikk og begynner å hoppe i vannet. Italienske militærskip kommer de andre til unnsetning, og etter to timer lykkes det å plukke opp 450 personer, som tas ombord på «Sea Watch».

Også disse kan ventes å bli tatt med til Italia. Invasjonen vedvarer med andre ord, om enn på et lavere gir enn tidligere. Men nesten ingen forteller om den.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.