«Sea Watch 3» utenfor kysten av Malta den 3. januar 2019. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

Den italienske regjeringens harde linje mot NGO-enes migrantbåter i Middelhavet utfordres nok en gang av den tyske organisasjonen Sea Watch, samtidig som en italiensk spesialdomstol vil ha innenriksminister Matteo Salvini for retten for å ha nektet migranter ilandstigning i Italia.

Organisasjonens nederlandskregistrerte skip «Sea Watch 3», som i en ukes tid har hatt ombord 47 migranter som hadde lagt ut fra Libya, har nemlig fått legge for anker rett utenfor havnen i Siracusa på Sicilia, etter noen dager i forveien å ha satt kursen for Italia.

Tillatelsen ble gitt på grunn av at det er ruskevær i området i disse dager. Et italiensk kystvaktfartøy holder oppsyn med NGO-skipet utenfor havnen på Siracusa.

Samferdselsminister Danilo Toninelli (M5S), som også er ansvarlig for havnemyndighetene, sier ifølge La Repubblica at skipet siden bør sette kurs for Frankrike.

«De har ikke respektert sjøens lover», sier Toninelli. «De burde ha ventet på den libyske kystvakten (alt foregikk i libysk farvann). Siden de først har forlatt området, vil jeg si som visestatsminister Di Maio at de kan sette kurs for Frankrike, for Marseille, selv om det også kan finnes et nederlandsk alternativ.»

«En provokasjon» lyder en kommentar fra Italias innenriksminister Matteo Salvini til NGO-ens beslutning om å sette kurs for Sicilia. Roma-avisen Il Messaggero siterer ham:

«Jeg gjentar at vår linje er og blir uforandret. Ingen får gå i land i Italia. Vi er rede til å sende medisiner, mat og annet som måtte trenges, men de italienske havnene er og blir stengte.»

EU-kommisjonens talskvinne Margaritis Schinas sier at det haster med å få i stand en mekanisme for håndtering av slike hendelser, men tilføyer at NGO-ene må følge reglene.

Sea Watch sier at ingen stat foreløpig har sagt seg villig til å gi fartøyet en trygg havn.

Det er derimot Palermos borgermester Leoluca Orlando, som også leder venstrepartiet La Rete. Havnen i Palermo er åpen for «Sea Watch 3», sier Orlando ifølge La Repubblica.

Migrasjonsvennlige krefter setter åpenbart mye inn på å få Italia til å oppgi sin harde linje.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂