Migranter befinner seg ombord på skipet «Sea Watch 3» utenfor Sicilia den 27. januar 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Sea Watch har innklaget Italia for Den europeiske menneske­retts­domstolen fordi den italienske regjeringen nekter de 47 migrantene ombord på «Sea Watch 3» å gå i land, skriver La Repubblica. Den tyske NGO-en anklager Italia for menneskerettsbrudd, og domstolen har bedt landet om et umiddelbart tilsvar til påstanden.

Det nederlandsk­registrerte skipet har ligget for anker rett utenfor havnen i Siracusa på Sicilia siden forrige torsdag, og Italias innenriksminister Matteo Salvini vil ikke gi tillatelse til ilandstigning med mindre Nederland eller Tyskland overtar ansvaret for migrantene. Disse har nå vært ombord på fartøyet i elleve døgn, men «Italia har gjort sitt», sier Salvini.

Sea Watch får støtte av den italienske foreningen for mental barnehelse (AISMI), som mener at konsekvensene av oppholdet på skipet er alvorlige for de mindreårige ombord, og at Italia har ansvaret:

«I egenskap av profesjonister innen mental barnehelse hevder vi at migrantene øyeblikkelig må få gå i land, slik at de kan få nødvendig sanitær og psykologisk hjelp, og da særlig hva angår barna og ungdommene. Deres uakseptable permanente nærvær ombord på «Sea Watch» utgjør et ytterligere misbruk av disse personene, i denne omgang fra helsemyndighetene i vårt land, som er forpliktet til å beskytte den fysiske og psykiske helsen til enhver som befinner seg på italiensk territorium.»

«Da de kom til Libya, hvor de ventet på å kunne sette kursen for Europa, ble de ofre for tortur, vold og overgrep i interneringsleirer. Disse mindreårige viser alvorlige tegn til angst, posttraumatiske symptomer og søvnforstyrrelser. Det ubegripelig forlengede nærværet på skipet under forhold som utvilsomt er umenneskelige, kan ikke unngå å reaktivere de posttraumatiske symptomene og gjøre disse kroniske, hvilket vil få særdeles alvorlige konsekvenser når det gjelder utviklingen av deres personlighet.»

Det demokratiske partiets (PD) leder Matteo Orfini og hans partifelle i parlamentet Fausto Raciti har ellers anmeldt regjeringen til påtalemyndigheten i Siracusa.

«Vi hevder at det er blitt begått lovbrudd av samme type som under «Diciotti»-affæren», sier Orfini.

Det skal være femten personer mellom 14 og 17 år ombord på «Sea Watch 3». Siracusas borgermester sier at en lege ombord på skipet ikke utelukker at noen av disse risikerer å begynne med selvskading.

Den italienske regjeringen er altså havnet under et formidabelt press om å oppgi den politiske linjen om at NGO-er ikke lenger skal få sette migranter i land i Italia.

Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Men innenriksminister Matteo Salvini lar seg ikke bløtgjøre, og han ser ingen humanitær nødsituasjon. Il Giornale siterer Salvini:

«TV-nyhetene og venstresiden forteller om storm på havet, om bitende kulde og barn ombord… Ja visst, det ser dere vel!!! Jeg ser voksne menn i bar overkropp, flatt hav, ørepropper og mobiltelefoner…

Jeg skifter ikke mening, konkluderer innenriksministeren.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂