Migranter ombord på «̵Lifeline» den 21. juni 2018. Foto: Hermine Poschmann / Misson-Lifeline / Reuters / Scanpix.

 

Idet fem døgn er gått uten at det nederlandskregistrerte skipet «Lifeline» tilhørende den tyske frivillige organisasjonen (NGO-en) Mission Lifeline har fått klarsignal til å gå i havn noe sted, begynner situasjonen ombord å bli svært vanskelig, skriver La Repubblica.

På «Lifeline» befinner det seg 219 migranter, herunder 44 kvinner, fire små barn og 77 uledsagede mindreårige, opplyser skipets kaptein Claus Peter Reisch. Fartøyet er angivelig ikke egnet til flere enn 50 personer. Mange må sove på dekk, og det lar seg ikke gjøre å lage varm mat til alle.

Mission Lifeline ber nå Frankrike og Spania om å ta imot migrantene:

Den tyske NGO-ens representant Axel Steier fortalte franske medier at de ville be om å få legge til land i Frankrike. Det blokkerte skipet kan således gjenoppta navigasjonen nordover. En forespørsel om ilandstigning er også blitt sendt til Spania. «Men ingen har svart ennå», sier Steier.

Organisasjonen ser med andre ord ut til å ha resignert overfor italienske myndigheters standhaftighet i saken.

Danmarks regjering insisterer derimot på at Italia tar imot de 113 migrantene ombord på lasteskipet tilhørende Maersk, som befinner seg rett utenfor havnen i Pozzallo på Sicilia.

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg har i et brev henvendt seg til Italias innenriksminister Matteo Salvini og bedt om at italienerne hurtig ordner opp og tar imot menneskene ombord.

«Det regner, la migrantene få gå i land», sier Pozzallos borgermester Roberto Ammatuna ifølge La Repubblica. Ventetiden tynger personene ombord sier kapteinen i en henvendelse til lokalmyndighetene. De kan bli vanskelige å ha med å gjøre. Kanskje det er behov for politi eller sikkerhetspersonell på skipet.

Det italienske innenriksdepartementet har ikke villet gi klarsignal til ilandstigning. Borgermester Ammatuna er utålmodig:

«Jeg ber bare statsråd Matteo Salvini om å la skipet legge til land i havnen i Pozzallo av humanitære grunner. […] Byen ber om en humanitær gest.»

For regjeringen er det vanskelig å gi etter. Dette handler ikke om en isolert gest, men dreier seg om mye mer enn her og nå.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.