Nytt

Migranter ombord på NGO-skipet «Eleonore» i Middelhavet. Foto: Johannes Filous / DPA / Scanpix.

Skipet «Eleonore» tilhørende den tyske NGO-en Lifeline, som i åtte døgn har navigert i Middelhavet med 104 migranter ombord på forgjeves jakt etter en europeisk havn, har besluttet å bryte forbudet mot innseiling i italiensk territorial­farvann som er nedlagt av tre statsråder.

Tilsvarende forbud, signert innenriks­minister Matteo Salvini, forsvars­minister Elisabetta Trenta og samferdsels­minister Danilo Toninelli, er i disse dager også blitt forkynt to andre NGO-skip med migranter.

Kapteinen på «Eleonore», Klaus Peter Reisch, sier at høye bølger på havet øker faren for at migrantene som sover på dekk, faller i vannet, og har derfor erklært at skipet befinner seg i en nødsituasjon, skriver La Repubblica.

NGO-skipet har satt kurs for Pozzallo på Sicilia, hvor det ventes å være fremme i løpet av noen timer.

Den tyske NGO-en har bedt om folks støtte med en tweet: «Det ville være fint hvis folk og advokater kom til Pozzallo for å ta imot mannskapet.»

Appellen kommer naturligvis vel vitende om at den nye sikkerhetsloven i Italia åpner for svært strenge sanksjoner for den ulovlige innseilingen.

Sikkerhetsloven har forøvrig vært blant stridsspørsmålene mellom Femstjerners­bevegelsen (M5S) og Det demokratiske partiet (PD) i regjerings­forhandlingene i disse dager. PD-leder Nicola Zingaretti har krevd at loven må revideres, noe M5S-leder Luigi Di Maio har avvist.

I mellomtiden fortsetter ilandstigningene av migranter som kommer til Italia uten NGO-ers hjelp. Et hundretalls tunisiere har nylig kommet til Lampedusa i en trebåt.

Til Santa Maria di Leuca nede på spissen av den italienske støvelens hæl er det kommet 35 iranske, irakiske og kurdiske migranter i en seilbåt. To moldaviske menneskesmuglere er i den forbindelse blitt arrestert, skriver La Repubblica.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her, nå til nedsatt pris: Betal 250 kroner istedenfor 399.