Nytt

Det italiensk-registrerte fartøyet «Mare Jonio» i det sentrale Middelhavet den 6. oktober 2018. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Scanpix.

Det italienske NGO-skipet «Mare Jonio», som mandag plukket opp 49 afrikanske migranter utenfor kysten av Libya for deretter å sette kurs for Italia, har i morgentimene tirsdag trosset det italienske politiets forbud mot å ta seg inn i Italias territorialfarvann, og skipet ligger nå for anker like ved Lampedusa.

Det skriver La Repubblica. Roma-avisen har sin reporter Giorgio Ruta ombord på «Mare Jonio», som tilhører den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans.

Italias innenriksdepartement kunngjorde i går et direktiv som nekter NGO-skip adgang til italiensk territorialfarvann, men «Mare Jonio» satte ikke desto mindre kurs for den italienske øya ikke langt fra det afrikanske kontinentet.

Idet skipet nærmet seg, gav det italienske finans- og grensepolitiet Guardia di Finanza over radio ordre om å stanse. Men kapteinen på «Mare Jonio» nektet å etterkomme ordren, noe han begrunnet på denne måten: «Vi stanser ikke, her er vi i livsfare, det er tre meter høye bølger.» Da NGO-fartøyet fortsatte sin ferd, valgte politiet å eskortere det til Lampedusa.

Til reporteren sier legen ombord på NGO-skipet: «De skipbrudne ombord fortsetter å kaste opp til tross for medisinene. Jeg har vanskelig for å få dem til å gå ut for å gå på toalettet, for det er altfor farlig.» Legen sier dette mens det gjøres videoopptak.

Stillbilde: La Repubblica.

10 nautiske mil sør for Lampedusa blåste det en vind av styrke 7, skriver La Repubblica. Styrke 7 på Beauforts vindskala er stiv kuling.

«Mare Jonio» er ifølge Vesselfinder et 37 meter langt fartøy.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.