Foto: Mediterranea Saving Humans / Twitter.

‏Seilskipet «Alex», som tilhører NGO-en Mediterranea Saving Humans, la lørdag ettermiddag til kai uten lov på Lampedusa med 46 migranter, melder La Repubblica, som har hatt reporterne Marco Mensurati og Alessandra Ziniti ombord på skipet.

Skipet ble straks tatt i arrest av italiensk grensepoliti, som har siktet kapteinen for menneskesmugling. Innenriksdepartementet gav siden tillatelse til ilandstigning av migrantene, noe som skjedde litt før klokken ett natt til søndag.

En talsperson for Mediterranea Saving Humans sier til Roma-avisen at situasjonen ombord var blitt uutholdelig blant annet på grunn av de sanitære forholdene, og dermed påberopte man seg nødrett til ikke å følge politiets ordre.

Det å nekte ilandstigning var ensbetydende med frihetsberøvelse, mener NGO-en, som har anmeldt Matteo Salvini, noe innenriksministeren selv kaller latterlig. Salvini, som anklager NGO-en for å samarbeide med menneskesmuglere, sier at bøtene for slike overtredelser bør økes til en million euro.

Samtidig har Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU), som lenge spilte rollen som hauk i tysk innvandringspolitikk, anmodet Salvini om å gjenåpne de italienske havnene, slik at det kan gis et «europeisk svar på migrasjonens utfordring» i Middelhavet.

Seehofers utspill sees i lys av at migrantskipet «Alan Kurdi» som tilhører den tyske NGO-en Sea-Eye og har 65 migranter ombord, er blitt nektet å legge til kai på Lampedusa, for siden å ha satt kurs for Malta.

Salvini avviser anmodningen tvert, og sier at Tyskland heller bør ta flagget fra alle skip som hjelper menneskesmuglere, og hente hjem egne borgere som bryter italiensk lov.

«Alex» er det andre migrantskipet på ni dager som trosser italienske myndigheters forbud mot å legge til kai på Lampedusa, etter at «Sea Watch 3» gjorde det samme natten til 29. juni.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.