Etter en tid hvor koronaviruset har herjet, og NGO-skipene i Middelhavet har ligget til kai, har italienske myndigheter for første gang på måneder gitt en havn til et skip med migranter som er blitt plukket opp i Middelhavet.

La Repubblica skriver at skipet «Mare Jonio» tilhørende den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans fredag kveld tok hånd om 67 migranter som befant seg i en trebåt 48 nautiske mil fra Lampedusa. Operasjonen var koordinert av den italienske redningssentralen.

Organisasjonen fortalte selv om operasjonen på Twitter, der kunngjøringen var ledsaget av et «velkommen til Europa» og emneknaggen #BlackLivesMatter.

La Stampa skriver at italienske maritime myndigheter har gitt «Mare Jonio» lov til å legge til kai ved havnen i Pozzallo på Sicilia. Det er første gang på lenge at et NGO-skip med migranter ombord fikk en trygg havn straks og uten diskusjon, en omstendighet som utvilsomt skyldes at «Mare Jonio» seiler under italiensk flagg.

Det tyske NGO-skipet «Sea-Watch 3», som etter en tredje operasjon i Middelhavet nå har 211 migranter ombord, er derimot ikke blitt tildelt en trygg havn. Fartøyet befinner seg i øyeblikket rett utenfor Sicilia.

Samtidig forventes det norske skipet «Ocean Viking» – som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, men ikke Leger Uten Grenser heretter – om kort tid vil legge ut fra havnen i Marseille og sette kursen for Libyas søk- og redningssone.

 

Kjøp Jean Raspails “De helliges leir” fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.