Foto: Open Arms IT / Twitter.

169 migranter ble nyttårsaften plukket opp fra Middelhavet 80 nautiske mil utenfor Zawiyah i Libya av skipet «Open Arms», som tilhører den spanske NGO-en med samme navn. Skipet har bedt Italia og Malta om en trygg havn, melder La Stampa.

Det var allerede blitt mørkt da de 169 migrantene – 157 menn, 12 kvinner og 6 barn – ble sporet opp av Open Arms, etter at et nødanrop var kommet til NGO-en Alarm Phone. Mange av migrantene kommer fra Eritrea, men det var også folk fra Sudan, Bangladesh, Etiopia og Libya ombord i båten de befant seg i, som hadde lagt ut fra Libya dagen i forveien.

NGO-skipet var blitt tatt i arrest i Spania, men var blitt frigitt den 23. desember. En uke etterpå var «Open Arms» på plass utenfor lysten av Libya, og den første operasjonen skjedde altså allerede samme dag.

«Open Arms» er i øyeblikket det eneste NGO-skipet som transporterer migranter i det sentrale Middelhavet.

Men på nyåret vil det få selskap av de norske skipene «Ocean Viking» og «Mare Jonio 2», som drives av henholdsvis den franske NGO-en SOS Méditerranée og den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans. «Mare Jonio 2» er i ferd med å utrustes med topp moderne utstyr, og vil ha plass til opp mot 1000 migranter ombord.

La Repubblica skriver at 34.134 migranter er kommet sjøveien til Italia i 2020. Pandemien til tross var det tre ganger så mange som i 2019, da Matteo Salvini var innenriksminister de første åtte månedene. Det befinner seg i øyeblikket 80.000 migranter i italienske asylmottak.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.