Nytt

Foto: Mediterranea Saving Humans Rescue via AP / Scanpix.

Migrasjonens drama i Middelhavet tar naturligvis ingen pause på grunn av regjeringskrisen i Italia. Båttrafikken fortsetter ufortrødent, og det samme gjør håndteringen av den fra det som inntil videre er Giuseppe Contes forretnings­ministerium.

Sent onsdag kveld blokkerte italienske myndigheter skipet «Mare Jonio», som tilhører den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans, med 106 migranter om bord på tretten nautiske mils avstand fra Lampedusa. 22 av dem er mindreårige, og det finnes også åtte kvinner om bord, skriver Il Messaggero.

La Repubblica opplyser at dekretet som forbyr «Mare Jonio» å gå inn i italiensk territorial­farvann, er undertegnet ikke bare av Matteo Salvini, fremdeles fungerende innenriks­minister, men også av forsvars­minister Elisabetta Trenta og samferdsels­minister Danilo Toninelli – begge de to sistnevnte tilhørende Femstjerners­bevegelsen, som nå er i ferd med å snekre sammen en regjerings­koalisjon med Det demokratiske partiet (PD).

Innenriks­departementet har torsdag formiddag gitt tillatelse til ilandstigning av kvinner, syke og barn, men insisterer på at NGO-skipet, som dermed har voksne menn av god helse om bord, ikke får lov til å nærme seg den italienske øya.

Et medisinsk team om bord på «Mare Jonio» hevder imidlertid at flere av de gjenværende migrantene på skipet er i en prekær psyko-fysisk tilstand som følge av tortur i Libya.

I mellomtiden fortsetter båter med mindre antall migranter å ta seg helt frem til Italias kyst på egen hånd. Som La Repubblica skrev den 19. august, mens dragkampen pågikk om «Open Arms» og «Ocean Viking», hadde tre båter med i alt 108 migranter kommet seg til Lampedusa for egen maskin i løpet av de foregående 48 timene.

Samme fenomen gjør seg fremdeles gjeldende. Il Messaggero skriver at 78 migranter gikk i land på Lampedusa i natt. De hadde reist helt fra Libya, og de fleste av dem kom fra Syria og Bangladesh.

Spillet om NGO-skipene vedrører altså en stadig mindre andel av migrasjonen. Men mottiltak treffes også på andre arenaer. La Repubblica skrev den 26. august at italienske luftfartsmyndigheter har gitt flyforbud til to NGO-fly som har vært brukt til å opplyse NGO-skip om migrantbåtenes posisjoner. Etter reglene kan flyene det er tale om, kun brukes til rekreasjon.

Et stort spenningsmoment i forbindelse med den gryende koalisjonen mellom Fem stjerner og PD er naturligvis hvordan migrasjonsspørsmålet vil bli håndtert dersom de lykkes i å danne regjering.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.