Nytt

Migranter befinner seg ombord på skipet «Mare Jonio» i internasjonalt farvann utenfor den italienske øye Lampedusa den 31. august 2019, i nærvær av en patruljebåt fra det italienske finans- og grensepolitiet Guardia di Finanza (GdF). Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

Alle de gjenværende migrantene på skipet «Mare Jonio», som tilhører den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans, vil få gå i land i Italia av helsemessige grunner. Det skriver La Repubblica, som har reporter Marco Mensurati ombord.

Beslutningen er blitt fattet av den maritime myndigheten Capitaneria di Porto i Roma, et direktorat underlagt samferdselsdepartementet med ansvar for sikkerhet til sjøs, som blant annet den italienske kystvakten er administrativt underlagt.

Kvinner barn og syke hadde allerede fått gå i land for noen dager siden, men tilstanden for de gjenværende skal ha forverret seg, og bakgrunnen for avgjørelsen er blant annet to psykologiske rapporter om den psykiske helsetilstanden hos migrantene til de maritime myndighetene fra helsepersonell ombord.

Migrantene, som var blitt plukket opp i Middelhavet den 27. august, hadde kunngjort en sultestreik og sagt at det er «bedre å dø enn å fortsette på denne måten». Dårligere vær sist natt skal ha gjort dem redde og fått dem til å søke tilflukt i containeren ombord.

Nyheten om tillatelsen til ilandstigning ble, som Roma-avisens egen video viser, mottatt med stor begeistring ombord på «Mare Jonio». Både migranter og mannskap jublet etter at NGO-ens talsmann Luca Casarini kunngjorde budskapet til sine «brothers and sisters».

Etter Casarinis oppfatning var det ingen grunn for Italia til å trenere ilandstigningen. Ville myndighetene ha gjort det hvis vi hadde reddet passasjerer fra et cruiseskip? spør han retorisk.

Før tillatelsen til ilandstigning hadde NGO-en også fulgt et juridisk spor, hvor man meddelte påtalemyndighetene at situasjonen ombord ikke lenger lot seg kontrollere. Hvem ville være ansvarlig for eventuelle konsekvenser etter en slik advarsel?

Italias blokade av havnene er i disse dager i ferd med å bli en smule porøs. NGO-ene vet naturligvis at klimaet av usikkerhet i forbindelse med regjeringskrisen har redusert fungerende innenriksminister Matteo Salvinis politiske tyngde.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her, nå satt ned fra 399 til 250 kroner.

Les også