Migranter og mannskap ombord på «Mare Jonio» rett før ilandstigning på Lampedusa den 19. mars 2019. Foto: Mediterranea Saving Humans / Twitter.

De 49 migrantene ombord på det italienske NGO-skipet «Mare Jonio» fikk tirsdag kveld gå i land på havnen på Lampedusa etter at fartøyet i strid med myndighetenes anvisninger hadde lagt til kai på den italienske øya.

Politiet tok fartøyet i arrest så snart det kom til havnen, og gav i den forbindelse ordre til ilandstigning av migrantene, skriver Corriere della Sera.

Samtidig har statsadvokaten i Agrigento, den sicilianske provinsen som Lampedusa administrativt tilhører, innledet etterforskning med sikte på å avklare om det er grunnlag for å straffeforfølge noen for menneskesmugling.

Kapteinen på «Mare Jonio», Pietro Marrone, ble i løpet av natten innkalt til det italienske finans- og grensepolitiet Guardia di Finanza.

Man er nødt til å stanse skipene som ikke følger reglene og setter mennesker i fare, kommenterer visestatsminister Luigi Di Maio.

Dermed reises spørsmålet om den italienske regjeringen vil forhindre italiensk-registrerte NGO-fartøy å legge ut dersom det finnes mistanke om at de vil legge til rette for ulovlig innvandring. Spanias regjering har tidligere iverksatt tilsvarende tiltak.

Innenriksminister Matteo Salvini sier at fotodokumentasjon viser at migrantene aldri var i fare og at havet ikke var spesielt urolig. Mannskapet på NGO-skipet ignorerte dessuten anvisningene fra den libyske kystvakten, legger han til.

Når innenriksministeren ikke blokkerte ilandstigningen lenger enn han gjorde, kan det ha sammenheng med at han ikke ønsker uro før den endelige avstemningen som avgjør om han skal straffeforfølges av spesialdomstolen for statsråder for sin håndtering av «Diciotti»-affæren. Senatet skal etter planen ta stilling til saken i dag.

Den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans med med dette innkassert en halv politisk seier. For til tross for arresten av «Mare Jonio» har man her funnet en oppskrift på å bryte den italienske regjeringens de facto blokade av migrantskip: Bruk et italiensk-registrert skip, ignorer politiets ordrer, og legg til kai uten lov.

Dersom mannskapet i tillegg lykkes i å unngå straffeforfølgelse, vil konsekvensene ikke være avskrekkende for andre i lignende ærend. Regjeringen vil dermed bli nødt til å iverksette flere tiltak for å holde trafikken nede på nesten null, slik den nå har vært i mange måneder.

 

Støtt Document

a

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.