Skipet «Open Arms» utenfor den italienske øya Lampedusa den 16. august 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Spanias regjering tilbyr nå skipet «Open Arms», som i 18 dager har hatt 107 migranter ombord, en havn på Menorca, skriver La Repubblica.

Den østligste av de baleariske øyene ligger omlag halvparten så langt unna som Algeciras i Andalusia, som den spanske regjeringen først tilbød.

Hos Proactiva, som driver «Open Arms», stiller man seg imidlertid nølende til å akseptere tilbudet. Ilandstigning må skje med én gang, mener den spanske NGO-en.

NGO-en hevder at den ikke er i stand til å legge ut på en ny seilas. «Vi har en svært nervøs situasjon ombord, og dette gjør situasjonen umulig å håndtere når det gjelder sikkerheten ombord. Vi kan ikke sette sikkerheten og den fysiske tryggheten til migrantene og mannskapet på spill», lyder svaret sendt på e-post til Madrid.

Italias innenriksminister Matteo Salvini avviser fremdeles å gi migrantene en italiensk havn, men samferdselsminister Danilo Toninelli har tilbudt «Open Arms» eskorte til Menorca med italienske kystvaktfartøy.

Den muligheten skal «Open Arms» være rede til å akseptere, dersom de 107 migrantene før transporten overføres til et annet skip som er «egnet til å nå den spanske havnen på kort tid og på en måte som er kompatibel med situasjonen i øyeblikket». Det gjenstår en risiko for mulige overilte reaksjoner fra migrantene (som frykter å bli brakt tilbake til Libya) ved utsiktene til å flyttes til et militært skip før seilasen.

Situasjonen reiser et dilemma for Proactiva, som helst ikke vil gi opp forsøket på å bryte Italias blokade. Men sannsynligvis ønsker heller ikke NGO-en at «Open Arms» legger til kai i hjemlandet Spania, hvor skipet ble tatt i arrest i januar, da regjeringen la rettslige hindringer i veien for skipet med sikte på å unngå at det tok med seg flere migranter til Spania.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.