Foto: Mediterranean Hope / Twitter.

Migrantskipet «Open Arms» tilhørende den spanske NGO-en Proactiva, som i en ukes tid forgjeves har bedt om en europeisk havn med 121 migranter ombord, kan komme til å trosse den italienske regjeringens forbud mot å ta seg inn i italiensk territorialfarvann.

Proactivas grunnlegger Oscar Camps uttaler ifølge La Repubblica:

«Hvis situasjonen ombord blir alvorlig, vil vi gå inn i italiensk farvann.»

Det kan altså se ut som om organisasjonen vil påberope seg en slags nødrett, også med tanke på at det er kvinner og barn ombord på skipet.

NGO-en har også bedt domstolen i Palermo om å gi ordre til ilandstigning av de mindreårige på «Open Arms», idet man påberoper seg Haag-konvensjones paragrafer 6 og 11 om verger for enslige mindreårige.

Italias innenriksminister Matteo Salvini mener dette ikke handler om humanitære behov:

«Open Arms» har hatt all verdens tid til å nå frem til Spania, som har gitt skipet et flagg og hvor flere ordførere har sagt de er rede til å ta imot det. Men kanskje disse folkene bare vil provosere politisk. Det er åpenbart at menneskene ombord ikke er deres første prioritet. De vil snarere for enhver pris frakte de ulovlig innvandrerne til vårt land.

Italia er rede til å ta skipet i arrest, varsler Salvini.

I kraft av den nye italienske sikkerhetsloven kan det også vente kjempebøter for kapteinen på «Open Arms». Proactiva tok nylig i bruk emneknaggen #megliomultatichecomplici, «heller bøtelagt enn medskyldig», hvilket kan tyde på at den spanske NGO-en uansett vil gjøre alvor av sine intensjoner om å dra til Italia.

At «Open Arms» ikke har dratt til Spania, har ikke bare å gjøre med at landet ligger lengre unna enn Italia. Spania har den senere tiden tatt imot langt flere ulovlige migranter enn Italia, og regjeringen mener tilsynelatende at den har gjort sitt for en stund. Spanias regjering ville således bli alt annet enn begeistret for å få den varme poteten i fanget, og Proactiva ønsker neppe å provosere sin egen flaggstat altfor mye.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂