Nytt

Foto: Open Arms / Twitter.

Mens migrantskipet «Open Arms» tilhørende Proactiva seiler i Middelhavet på sjuende døgnet med 121 migranter ombord uten å ha blitt tildelt en europeisk havn, beskylder den spanske NGO-en nå de europeiske landene for å se en annen vei, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

«Sju dager uten en havn. Ombord menn, kvinner og sårbare barn, traumatisert av vold og misbruk. Finnes det fremdeles noen som forsvarer liv og rettigheter?»

Nå får Proactiva svar på tiltale fra to protestantiske kirkeledere i Italia, melder ANSAmed.

I et brev til Italias statsminister Giuseppe Conte og innenriksminister Matteo Salvini skriver lederen for sammenslutningen av evangeliske kirker i Italia, Luca Maria Negro, og en representant for de valdensiske kirkene, Eugenio Bernardini, at de er rede til å ta hånd om migrantene ombord på «Open Arms».

»This gesture – said Negro and Bernardini – has for us mainly a humanitarian meaning and responds, along with the evangelical vocation of integration and Christian love, to the urgent need to rescue people who have already suffered and are only guilty of fleeing war and persecution».

Begge organisasjoner arbeider med migranter som er kommet til Europa via såkalte «humanitære korridorer».

»Our proposal – explained the two pastors – comes from the appreciation of the solution found in similar cases when other refugees who arrived in Italy were partially relocated based on agreements with other European States». In these cases »quotas of migrants were hosted in structures of the Italian episcopal conference. To consolidate this operational model, we have been working with protestant churches and European ecumenical organizations so that they actively support shared and supportive integration».

Den italienske bispekonferansen, som er en del av Den katolske kirken, var på sensommeren i fjor delaktig i denne formen for løsning på «Diciotti»-affæren, da 177 i hovedsak eritreiske migranter etter lang tids politisk, diplomatisk og juridisk tautrekking fikk komme i land i Italia, fordi Irland, Albania og kirken hadde lovet å ta seg av migrantene.

Migranter vinker etter å ha gått i land fra det italienske kystvaktskipet «Diciotti» på havnen i Catania på Sicilia den 26. august 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

Hva skjedde så med migrantene som gikk i land fra «Diciotti»?

Corriere della Sera forsøkte i mars å finne ut av saken, og konkluderte med at de fleste var forsvunnet.

Tretti migranter er fremdeles i Italia, hvor flere har forsøkt å rettsforfølge Italias regjering, seksten er i Irland, og resten er det ingen som kan gjøre rede for. Av de hundre eritreerne som fikk komme til kirkens mottakssenter i Rocca di Papa ikke langt fra Roma, for siden å bli fordelt på menigheter rundt omkring i landet, er samtlige forsvunnet.

De fleste av migrantene fra «Diciotti» er sannsynligvis reist videre til Tyskland eller Nord-Europa, hvor mange av dem vil ha slektninger, konkluderte Milano-avisen.

Spørsmålet som reises, er således om det samme kan ventes å skje dersom de to kirkelederne får det som de ønsker med migrantene på «Open Arms».

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Les også