Matteo Salvini i en selfie-video hvor han på direkten åpner kunngjøringen fra italienske påtalemyndigheter om at han er siktet for frihetsberøvelse under skjerpende omstendigheter i forbindelse med «Diciotti»-affæren.

Den italienske innenriksminister Matteo Salvinis håndtering av «Diciotti»-affæren har vært blant de mest omtalte politiske sakene i Italia mot slutten av sommeren. Men hva mener folk flest om den?

La oss rekapitulere historien kort: Det hele begynte altså den 16. august, da det italienske kystvaktskipet plukket opp 177 migranter i Middelhavet. Salvini, som allerede hadde stengt de italienske havnene for NGO-skip, truet med å sende migrantene tilbake til Libya hvis ikke andre europeiske land tok imot dem, mens hans visestatsministerkollega Luigi Di Maio luftet muligheten for å holde tilbake Italias bidrag til EU.

Fire dager senere la «Diciotti» til kai i Catania på Sicilia, og etter en tid fikk barn og syke gå i land. De 137 resterende måtte bli igjen på skipet i ti dager innen Salvini gav etter for et politisk og rettlig press, som endte med at Irland, Albania og Den katolske kirken i Italia lovte å ta imot migrantene. I den sistnevnte gruppen er flere forsvunnet, mange har forsøkt å ta seg ulovlig over grensen til Frankrike, og andre vurderer å saksøke Salvini.

En meningsmåling som er offentliggjort i Corriere della Sera, viser at hele 90 % av de spurte hadde fulgt med på «Diciotti»-affæren, hvilket er et helt usedvanlig engasjement.

Innenriksministeren kan være fornøyd med folks vurdering av hans egen innsats: I henhold til målingen er det 61 % støtter måten Salvini håndterte saken på. Flertallet lar seg med andre ord ikke affisere all verden av at påtalemyndigheten har siktet ham for frihetsberøvelse.

En mer detaljert analyse av tallene gir også interessant informasjon. Blant dem som stemmer på Lega, partiet Salvini leder, er det 86 % som støtter innenriksministerens opptreden i saken, mens den tilsvarende andelen for Fem stjerners velgere er 74 %.

Blant personene som definerer seg som katolikker, får Salvini støtte av 55 % – en høy andel med tanke på den innvandringsliberale linjen som har vært fremmet av paven og store deler av det geistlige hierarkiet. Om man begrenser seg til dem som går regelmessig i kirken, stiger andelen paradoksalt nok til 57 %.

Blant venstresidens velgere er det 70 % som er kritiske til Salvinis opptreden i saken, hvilket riktignok er et flertall, men langt fra noen enstemmighet. Den snaue fjerdedelen av venstresidens velgere som støtter Salvini, ligger derimot særdeles lavt i det offentlige terrenget.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.