Nytt

Matteo Salvini åpner brevet fra påtalemyndighetene på sitt kontor i Roma den 1. november 2018. Foto: Facebook.

Italienske påtalemyndigheter har overfor den italienske spesialdomstolen for straffesaker mot statsråder begjært henleggelse av saken mot Matteo Salvini for hans befatning med «Diciotti»-affæren, der innenriksministeren forhindret ilandstigning av migranter i Italia.

Det melder RAI News.

Salvini postet en selfie-video til Facebook fra innenriksministerens kontor idet han åpnet og leste i brevet fra påtalemyndighetene, slik han også gjorde da han mottok brevet med siktelsen for litt under to måneder siden.

Begrunnelsen for påtalemyndighetens begjæring om henleggelse lyder:

Forhindringen av ilandstigningen fra skipet er «rettferdiggjort av et politisk valg som det på grunn av maktfordelingen ikke tilkommer strafferetten å befatte seg med».

Nå tar jeg en kopp kaffe og vender tilbake til arbeidet som en fri mann, glad og vel vitende om at jeg har forsvart mitt land, kommenterer Salvini.

Henleggelsen må antas å være en ren formalitet, men spesialdomstolen har nå 90 dager på å bestemme seg for hvorvidt begjæringen om henleggelse skal tas til følge.

Hva har denne prosessen kostet og hvor mange mennesker har den involvert? spør Salvini, som mener det er nødvendig å reflektere over rettsvesenets funksjon i Italia.

* * *

Det var i august at Italias to visestatsministre forlangte at andre EU-land måtte ta imot de 148 migrantene som var blitt plukket opp i Middelhavet av det italienske kystvaktfartøyet «Diciotti». Samtidig trakk den italienske president Sergio Mattarella i trådene for at migrantene måtte få gå i land i Italia.

Ingen enighet ble oppnådd under et krisemøte om saken i Brussel, men Salvini – som i samme forbindelse truet med at Italia ville stanse sine innbetalinger til EU – nektet fremdeles migrantene ilandstigning. Han tok heller ingen notis av at noen av dem hadde innledet en sultestreik.

Kort tid etter innledet påtalemyndigheten etterforskning av Salvini for mulig frihetsberøvelse, maktmisbruk og ulovlig arrestasjon. Samtidig hadde innenriksministeren latt syke og mindreårige gå i land. En meningsmåling viste at 61 % av de spurte i Italia støttet Salvinis håndtering av saken.

Etter ti dager med press fra politikere, institusjoner og medier, og under løfter om at Irland, Albania og Den katolske kirken ville dele ansvaret for migrantene mellom seg, kastet Salvini inn håndkleet og gav klarsignal til ilandstigning. De fleste migrantene som kirken hadde tatt ansvar for, forsvant deretter nokså raskt i retning Frankrike med NGO-ers hjelp. Andre migranter truet med å saksøke innenriksministeren.

Salvini er også leder av regjeringspartiet Lega, som har vokst på meningsmålingene i den tiden hele farsen har pågått.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!