Foto: Facebook.

Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini møtte lørdag til en innledende høring for lukkede dører i straffeprosessen som er satt i gang mot ham, fordi han i juli 2019 i fire dager nektet 116 migranter ombord på det italienske kystvaktskipet «Gregoretti» å gå i land i Italia.

Salvini hadde hindret ilandstigningen i påvente av forsikringer fra andre EU-stater om at de ville ta hånd om migrantene. I februar vedtok et flertall i det italienske Senatet bestående av Femstjernersbevegelsen og venstresiden å oppheve Salvinis parlamentariske immunitet i saken.

Det er tvilsomt om selve straffesaken kommer opp for retten etter den innledende høringen, ettersom statsadvokat i Catania Andrea Bonoma har bedt høringsdommer i saken Nunzio Sarpietro om å henlegge den fordi det ikke kan påvises noe straffbart forhold, skriver Corriere della Sera.

Salvini anklages for frihetsberøvelse og maktmisbruk, som i teorien kan gi 15 års fengsel. Imidlertid hadde påtalemyndigheten i Catania tidligere anbefalt å henlegge «Gregoretti»-saken fordi den fant at det ikke er rettsapparatets jobb å overprøve det som ligger under politiske beslutninger.

Spesialdomstolen for statsråder i det samme rettsdistriktet besluttet likevel å be Senatet om tillatelse til å gå videre med saken – en tillatelse som altså ble gitt i februar.

Høyresiden i italiensk politikk hevder at det er tale om en rent politisk prosess, og representanter for partiet Lega, som Salvini leder, demonstrerte utenfor rettsbygningen i Catania med paroler som «gå til sak mot oss alle» og «stopp invasjonen». Hovedpersonen selv sier han er rede til å la seg straffe for å gjennomføre folkeviljen, utsikter som tilsynelatende er rent teoretiske.

I solidaritet med Salvini møtte også Fratelli d’Italias (FdI) leder Giorgia Meloni og Forza Italias (FI) nestleder Antonio Tajani opp i Catania. De tre partiene har for tiden en samlet oppslutning på litt under 50 prosent på meningsmålingene, og ville sannsynligvis ha vunnet et parlamentsvalg i dag. Salvini gjorde det et overveldende flertall av italienerne ønsket, kommenterer Meloni.

NTB omtaler det hele på denne måten:

Italias tidligere innenriksminister, Matteo Salvini møtte lørdag i retten, tiltalt i forbindelse med at han nektet et skip med flyktninger å gå til havn.

Som innenriksminister nektet Salvini et kystvaktskip med 116 flyktninger å gå i land i juli 2019. Tross sterk sol, et utbrudd av skabb og mistenkt tuberkulose om bord holdt Salvini skipet til havs i flere dager. Til slutt grep en dommer inn og avgjorde at skipet måtte få gå til havn og slippe flyktningene i land.

Salvini er tiltalt for kidnapping og maktmisbruk, og Italias parlament vedtok i februar å oppheve hans parlamentariske immunitet. Salvini, som leder partiet Ligaen, risikerer 15 års fengsel hvis retten i Catania på Sicilia finner ham skyldig. Om han blir dømt til mer enn to års fengsel får han også forbud mot å stille til valg i seks år, noe som gjør at han ikke kan bli statsminister etter valget i 2023.

Den tidligere innenriksministeren er imidlertid på offensiven. Han har holdt store møter med sine tilhengere i Catania i tre dager, og har uttalt at han «vil erkjenne straffskyld for å ha forsvart Italia og italienere».

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.