Matteo Salvini. Stillbilde: Facebook.

Til tross for at italienske påtale­myndigheter i fjor høst begjærte henleggelse av straffe­forfølgelsen av Matteo Salvini for hans håndtering av «Diciotti»-affæren, der han forhindret ilandstigning av migranter i Italia, har den italienske spesial­domstolen for straffesaker mot statsråder nå overraskende bedt Senatet om klarsignal til å få gå til sak mot innenriks­ministeren.

Hvorvidt det blir noen sak mot Salvini, vil dermed høyst sannsynlig avgjøres av hvordan Femstjerners­bevegelsen (M5S), regjerings­partneren til Lega som ledes nettopp av Salvini, stiller seg til spesial­domstolens begjæring. Senatet har 60 dager på seg til å ta stilling til spørsmålet, melder det italienske nyhetsbyrået ADN Kronos.

Det var i august 2018 at Salvini og hans vise­stats­minister­kollega fra M5S, Luigi Di Maio, forlangte at andre EU-land måtte ta imot de 148 migrantene som var blitt plukket opp i Middelhavet av det italienske kystvaktfartøyet «Diciotti». Samtidig trakk den italienske president Sergio Mattarella i trådene for at migrantene måtte få gå i land i Italia.

Ingen enighet ble oppnådd under et krisemøte om saken i Brussel, men Salvini – som i samme forbindelse truet med at Italia ville stanse sine innbetalinger til EU – nektet fremdeles migrantene ilandstigning. Han tok heller ingen notis av at noen av dem hadde innledet en sultestreik.

Kort tid etter innledet påtale­myndigheten etterforskning av Salvini for mulig frihets­berøvelse, maktmisbruk og ulovlig arrestasjon. Samtidig hadde innenriks­ministeren latt syke og mindreårige gå i land. En meningsmåling viste at 61 % av de spurte i Italia støttet Salvinis håndtering av saken.

Migranter vinker etter å ha gått i land fra det italienske kystvaktskipet «Diciotti» på havnen i Catania på Sicilia den 26. august 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

Etter ti dager med press fra politikere, institusjoner og medier, og under løfter om at Irland, Albania og Den katolske kirken ville dele ansvaret for migrantene mellom seg, kastet Salvini inn håndkleet og gav klarsignal til ilandstigning. De fleste migrantene som kirken hadde tatt ansvar for, forsvant deretter nokså raskt i retning Frankrike med NGO-ers hjelp. Andre migranter truet med å saksøke innenriks­ministeren.

Påtalemyndigheten, som først hadde innledet etterforskning av Salvini, begrunnet siden begjæringen om henleggelse med at statsråden hadde opptrådt i samsvar med et politisk valg som det på grunn av maktfordelingen ikke tilkommer strafferetten å befatte seg med. Men det tar altså spesialdomstolen ingen notis av.

Hvordan senatorene tilhørende M5S stiller seg til saken, er vanskelig å si. Partiet har alltid tatt til orde mot parlamentarisk immunitet for politikere, og vil komme under press for å opptre konsekvent. På den annen side risikerer M5S å lage vanskeligheter for landets mest populære politiker.

Luigi Di Maio og Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Siden den nye regjeringen ble utnevnt, har Lega gått forbi Femstjerners­bevegelsen på meningsmålingene. Sistnevntes beslutning kan dermed komme til å avhenge av en rent taktisk betraktning: Vil det lønne seg eller ei å påføre Salvini et prestisjetap?

Hovedpersonen selv er som vanlig uanfektet av det hele. Hvis noen vil straffeforfølge meg for å ha gjort det jeg sa at jeg skulle gjøre, så sett i gang, kommenterer Salvini ifølge Corriere della Sera. Alle jurister jeg har snakket med, sier at det ikke finnes grunnlag for noen sak, tilføyer innenriks­ministeren, som mener at det som pågår, truer med å forrykke balansen mellom statsmaktene.

I en selfie-video på Facebook sier Salvini at han er i rede til å gå i fengsel for å forsvare Italia. Så langt ønsker neppe hans politiske fiender i rettsapparatet å gå, vel vitende om at noe slikt vil kunne fungere som en bumerang. Den politiske bekjempelsen skjer mest effektivt ved å oppholde statsråden med heft, hva enten det ender med en symbolsk straff eller ei. Også en mild straff vil skape politiske problemer for Salvini.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.