Nytt

Italias innenriksminister Matteo Salvini ved avstemningen om sikkerhetsloven i Senatet i Roma den 5. august 2019. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

Det italienske Senatet vedtok mandag å stadfeste sikkerhetsdekretet som regjeringen utstedte i juni, etter at Deputertkammeret, parlamentets annetkammer, fattet tilsvarende vedtak i slutten av juli. Dekretet som innenriksminister Matteo Salvini hadde tatt initiativ, er dermed omgjort til permanent lov. I fravær av parlamentets stadfestelse har dekreter kun to måneders gyldighet.

Fem utbrytere fra Femstjerners­bevegelsen (M5S), som er Legas koalisjonspartner, stemte imot vedtaket, til tross for at regjeringen hadde stilt kabinettspørsmål i saken, skriver Corriere della Sera. Internt i M5S er det ikke alle som er hardlinere i migrasjonspolitikken, men partiet frykter åpenbart regjeringskrise og nyvalg nå som Salvinis parti Lega nærmer seg 40 prosent på meningsmålingene.

Flere av forordningene er vedtatt med sikte på å bekjempe ulovlig migrasjon.

I kraft av den nye sikkerhetsloven kan innenriksdepartementet forby alle andre skip enn statens og forsvarets å legge til kai, og ilegge bøter opp mot en million euro til dem som måtte bryte forbudet. Det gis også adgang til arrest og opphugging av skip som legges ulovlig til kai, samt til umiddelbar arrestasjon av kapteiner.

På vei ut av Senatet etter avstemningen oppsummerte Salvini den nye loven med å si at den betyr «mindre Carola Rackete og mer Oriana Fallaci».

Rackete var kaptein på migrantskipet «Sea Watch 3», som i slutten av juni la ulovlig til kai på Lampedusa, etter å ha presset en patruljebåt fra det italienske grensepolitiet mot moloen. Fallaci var en berømt skribent som mot slutten av livet skrev tre bøker mot islam og masseinnvandring, som solgte i fem millioner eksemplarer i Italia.

I mellomtiden er «Ocean Viking» på vei mot det sentrale Middelhavet. Det norske skipet, som er chartret av SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, er i øyeblikket sørøst for Sardinia med kurs mot Siciliastredet. Spørsmålet som reises, er om «Ocean Viking» vil forsøke å frakte migranter til Italia også etter at denne nye sikkerhetsloven er vedtatt.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her