Migranter på «Ocean Viking» venter på å gå i land på havnen i Taranto den 16. oktober 2019. Foto: Ingenito / EPA / Scanpix.

«Ocean Viking», som fredag plukket opp 104 migranter fra en gummibåt 50 nautiske mil fra kysten av Libya, sendte allerede samme dag en anmodning om en trygg havn til libyske myndigheter, som deretter tilbød det norske skipet å legge til kai i Tripoli. Tilbudet ble imidlertid raskt avvist av skipets kaptein med den begrunnelse at Tripoli ikke er noen trygg havn.

Det melder den italienske avisen Avvenire, som har sin utsendte reporter Ilaria Solaini ombord på NGO-skipet drevet av SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser.

Solaini skriver videre at forespørselen om en trygg havn også ble sendt til Roma og Valletta «til opplysning», samt at «Ocean Viking» i mellomtiden fortsetter å patruljere i det samme havområdet. Ifølge nettstedet Marinetraffic befinner skipet seg i skrivende stund ca. 30 nautiske mil nord for Libya, litt øst for Tripoli.

Et mønster avtegnes
Det kan således avtegnes et nokså klart operasjonsmønster for det norske skipet:

Send en forespørsel om en trygg havn til Libya så snart de første migrantene er ombord, si nei til Tripoli og legg samtidig press på Malta og Italia, fortsett å plukke opp migranter til det er ca. 200 ombord, og sett deretter kursen nordover med forventning om at en italiensk eller maltesisk havn stilles til disposisjon, om nødvendig ved at en regjering setter EU-kommisjonen på saken.

Siden regjeringsskiftet i Italia har «Ocean Viking» fått lov til å sette migranter i land på Lampedusa, i Messina og i Taranto. Sett fra NGO-enes synsvinkel er det dermed satt politisk presedens.

Nå kommer også Sea-Eye
Samtidig melder den private tyske TV-stasjonen TV Aktuell (TVA) at skipet «Alan Kurdi», som drives av den tyske NGO-en Sea-Eye, skal gjenoppta sin virksomhet i havet utenfor Libya. Onsdag forventes fartøyet å være på plass i området. Denne nye innsatsen er delvis finansiert av lokalmyndighetene i Hamburg.

TVA kan også opplyse at Italias innenriksminister Luciana Lamorgese har innkalt såvel Sea-Eye som andre NGO-er til et møte i Roma den 25. oktober.

Ikke bare NGO-trafikk
Forøvrig kommer det fremdeles migrantbåter frem til det italienske fastlandet for egen maskin, som meldt blant andre av det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Torsdag kveld kom en seilbåt med 47 migranter – fra Pakistan, Iran, Irak, India, Bangladesh og Afghanistan – til Santa Maria di Leuca, nederst på spissen av den italienske støvelens hæl. Natten til fredag kom en båt med 34 irakiske kurdere til Otranto, ikke langt unna.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!