«Ocean Viking» ankommer havnen i Taranto den 16. oktober 2019. Foto: Ingenito / EPA / Scanpix.

Det norske skipet «Ocean Viking» har natt til fredag plukket opp 60 migranter fra en ustabil og overfylt trebåt omlag 60 nautiske mil utenfor kysten av Libya, kunngjør Leger Uten Grenser, som driver skipet sammen med SOS Méditerranée, på Twitter.

Alarm Phone, en telefontjeneste som er opprettet for migranter som er i vanskeligheter i Middelhavet, skriver på Twitter at dette var den tredje redningsoperasjonen fra sivile fartøy på ett døgn, og legger til at «den siste uken har vært en kontinuerlig kamp mot de dødelige regimene på grensene», uten å spesifisere hvilke regimer.

«Alan Kurdi» utenfor kysten av Libya den 6. juli 2019. Foto: Sea-Eye / Reuters / Scanpix.

Skipet «Alan Kurdi», som tilhører den tyske NGO-en Sea-Eye, plukket torsdag opp i alt 84 migranter i to forskjellige operasjoner, skriver La Repubblica. Skipet kom to gummibåter til unnsetning som hadde 44 og 40 personer ombord.

La Repubblica skriver også at flere migranter har steget i land på Sicilia, hvor andre båter har tatt seg frem på egenhånd.

En mindre båt kom til stranden ved Torre Salsa i Siculiana. De fleste personene ombord klarte å spre seg på land og forsvinne sporløst.

To gambiere på 18 og 16 år er ellers blitt anholdt av italiensk politi i forbindelse med ilandstigningen fra skipet «Open Arms» på havnen i Taranto sist tirsdag. De to var med i en gummibåten den spanske NGO-en hadde hentet migranter fra den 21. november, men ble siden identifisert av medreisende som menneskesmuglere.

De unge gambierne skal ha sluppet å betale 2000 libyske dinarer for en plass i gummibåten fordi de hadde samarbeidet med kriminelle organisasjoner på land. 18-åringen er varetektsfengslet, mens 16-åringen er plassert i et asylmottak og meldt til påtalemyndigheten for mindreårige.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂