Afrikanske migranter ombord på fartøyet Golf Azzurro tilhørende den spanske NGO-en Proactiva Open Arms kommer til Trapani på Sicilia den 18. august 2017. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / Scanpix.

 

236 migranter i to gummibåter ble med få timers mellomrom søndag formiddag plukket opp i søk- og redningssonen utenfor Libyas territorialfarvann av de to eneste NGO-skipene som fortsatt opererer der, skriver La Repubblica.

Den første gummibåten, med 116 personer ombord, ble oppdaget og kommet til unnsetning av teamet til SOS Mediterranèe på skipet Aquarius, hvor det også finnes leger fra Leger uten grenser. Gummibåten drev i internasjonalt farvann øst for Tripoli, blir det meddelt fra Aquarius.

Siden kom SOS Mediterranèes fartøy igjen til unnsetning – denne gangen hjulpet av skipet Open Arms tilhørende den spanske NGO-en Proactiva Open Arms – da en annen gummibåt, med 120 personer ombord, ble funnet etterlatt drivende i internasjonalt farvann.

Posisjonen tyder på at menneskesmuglerne har funnet nye ruter øst for den libyske hovedstaden, all den tid det er i Sabratha, vest for Tripoli, at det plutselig er blitt bråstopp i det som lenge var en stor trafikk.

Die Zeit skriver da også søndag at smuglerbåtene i øyeblikket legger ut fra Al-Khums.

En gruppe på 54 migranter har ellers klart å ta seg helt frem til den knøttlille italienske øya Linosa, ikke langt fra Lampedusa, for egen maskin. Migrasjonens drama i Middelhavet er langt fra over, til det er det for enkelt å trenge igjennom det europeiske lappverket av en grensekontroll.