Skipet «Open Arms» tilhørende den spanske frivillige organisasjonen (NGO-en) Proactiva Open Arms hentet lørdag formiddag opp 59 migranter fra en gummibåt i søk- og redningssonen utenfor kysten av Libya.

NGO-en kunngjorde selv aksjonen på Twitter, hvor den forteller at personene i gummibåten – i motsetning til NTB benytter den ikke ordet «flyktninger» – befant seg i livsfare:

Ifølge EU-parlamentarikeren Javi Lopez, som er ombord på «Astral», et annet av NGO-ens fartøy, kommer de 59 personene fra 14 forskjellige land, skriver La Repubblica. Av disse er fire mindreårige, hvorav to uledsagede.

Nå er alle på vei til en trygg havn, sier Proactiva Open Arms, men slik situasjonen har vært med andre fartøy i dagene som er gått, er det usikkert hvor denne havnen befinner seg.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har allerede kunngjort at skipet med de 59 migrantene «kan glemme å få legge til kai i en italiensk havn». Skipet tilhører en spansk organisasjon og seiler under spansk flagg, og har operert inne i den libyske sonen, poengterer Salvini, som dertil mener at Malta er nærmeste havn – mens Malta påstår det er Lampedusa.

NGO-ene vil ikke få komme til noen italiensk havn igjen, sier innenriksministeren i et intervju med Corriere della Sera. De som blir reddet vil ikke ende opp i Italia, legger han til.

Den spanske reporteren Gabriela Sanchez, som er gjest hos NGO-en, opplyser at kapteinen på «Open Arms» har fortalt migrantene at de blir tatt med til Spania. Organisjonens leder Riccardo Gatti sier da også at det er Spanias oppgave å finne en trygg havn.

Dersom det blir utfallet, hvilket er trolig, kan det se ut som om Aquarius-affæren skaper en viss presedens.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.