Illustrasjonsfoto: Giorgos Moutafis / Reuters / Scanpix.


 

Et italiensk skip har for første gang eskortert en gruppe migranter tilbake til kysten av Libya, som de hadde lagt ut fra, melder La Repubblica. Saken er også omtalt av The Guardian.

Det var det italienske oljesupply-skipet «Asso 28» som kom 108 migranter i en gummibåt til unnsetning, etter at redningssentralen i Roma hadde henvist saken til sine kolleger i Libya, slik sedvanen har vært i noen uker.

Migrantene ble tatt ombord i «Asso 28», og under koordinering av den libyske kystvakten ble de tatt med til havnen i Tripoli, hvor de gikk i land.

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier at den italienske kystvakten ikke var involvert i operasjonen.

Tvangsreturen til Tripoli kritiseres av Nicola Fratoianni, som representerer venstrepartiet Liberi e Uguali (LeU) i det italienske parlamentet og i disse dager befinner seg ombord på et skip tilhørende den spanske NGO-en Open Arms. Dette er et brudd på internasjonal lov, mener han: Libya er ikke et trygt område, og migrantene fikk aldri anledning til å be om asyl.

«Asso 28» har altså klart det som «Vos Thalassa» forgjeves prøvde for en tid tilbake, da et mytteri hos migrantene ombord tvang mannskapet til å sette kursen nordover, istedenfor å overlate migrantene til Libyas kystvakt, slik de hadde tenkt.

Det er imidlertid ikke første gang migranter settes på land i Afrika av et privat fartøy. La Repubblica meldte søndag at det tunisiske skipet «Sarost 5» har fått tillatelse til å legge til kai i Tunisia med 40 migranter ombord, etter å ha blitt nektet en havn i to uker.

Det var den 15. juli at skipet, som opererer på et gassfelt utenfor Tunisia, hentet migrantene opp fra en trebåt som hadde drevet uten forsyninger for vær og vind i fem dager. Hverken hjemlandet, Malta eller Italia ville la fartøyet legge til kai, inntil Tunisia nå altså har sagt ja.

Men migrantene vil til Europa, sier Tunisias statsminister Youssef Chahed.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.