Det irske marinefartøyet «Samuel Beckett» på havnen i Messina. Stillbilde: YouTube.

 

106 migranter – 93 menn, to gravide kvinner og elleve mindreårige – kom lørdag til havnen i Messina på Sicilia med det irske marinefartøyet «Samuel Beckett», skriver La Stampa.

Migrantene, som nesten alle er fra Sør-Sudan, la om kvelden den 4. juli ut fra Gasr Garabulli i Libya med en gummibåt, for siden å bli oppdaget innenfor Libyas søk- og redningssone samme natt av et handelsskip, som la seg inntil gummibåten og slo alarm.

Det irske militærskipet, som er en del av EUs marinestyrkes Operasjon Sophia, innfant seg deretter i samforståelse med Italias innenriksdepartement og redningssentralen i Roma, og tok de 106 ombord.

Det er sannsynlig at handelsskipet foretrakk ikke å ta migrantene ombord, for å unngå å ende opp som Maersk-skipet, som for to uker siden ble liggende i flere dager med en last av menn, kvinner og barn i påvente av at Italia angav en sikker havn.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har satt foten ned for ankomst til italienske havner av NGO-skip med migranter, og han beklager at de gjeldende reglene – som skyldes forpliktelser de siste fem årenes regjeringer har påtatt seg («i bytte mot hva?») – ikke gir dagens regjering muligheten til å avvise statlige skip.

Dette vil Salvini imidlertid ha en slutt på. Til EUs innenriksministermøte i Innsbruk til uken sier Salvini han vil kreve at heller ikke fartøyene tilhørende de internasjonale operasjonene i Middelhavet lenger skal få legge til kai i Italia.

At andre staters marinefartøyer kan sette av migranter i Italia, er etter den italienske innenriksministerens oppfatning en absurditet ved redningssystemet i Middelhavet som regjeringen skal få en slutt på, skriver La Repubblica.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.