Migranter plukkes opp av mannskap fra Redd Barnas skip Vos Hestia utenfor Libya 18. juni 2017 (Reuters/Stefano Rellandini)

Bare siden søndag har over 10.000 migranter blitt plukket opp fra skrøpelige båter utenfor den libyske kysten. Søndag er det krisemøte i Paris for å diskutere situasjonen.

Frankrike, Tyskland og Italia møtes i Paris søndag for å få til et samarbeid om hvordan håndtere alle flyktningene og migrantene som kommer til Italia.

Situasjonen er nå så prekær at Italia onsdag truet med å stenge havnene for fartøy som anløper for å sette av båtflyktninger og migranter de har plukket opp i Middelhavet.

Innenriksministrene Gerard Collomb fra Frankrike, Thomas de Maizière fra Tyskland og Marco Minniti fra Italia skal møte EUs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos i Paris søndag for å oppnå det de kaller en koordinert tilnærming til hvordan håndtere tilstrømningen av flyktninger og migranter.

Fredag gikk 550 mennesker fra HMS Echo i land i den italienske havnebyen Brindisi, etter en intens uke med taxi-trafikk over Middelhavet.

Og enda er ikke uken over.

Noen er utelukkende opptatt av hvor mange som drukner. Dette er overskriften på NTB-meldingen:

«IOM: Rundt 60 mennesker savnet i Middelhavet». Den er gjengitt slik, med små variasjoner, av Aftenposten, P4, NRK og en rekke andre medier. Langt nedi artikkelen nevnes, nærmest en passant, at det er kommet 10.000 på fem dager.

NTB lyver i sin iver etter å skape sympati: «Rundt 60 båtflyktninger fryktes omkommet etter at en gummibåt med opptil 150 personer ombord kantret i Middelhavet.» En forsvinnende liten andel av dem som kommer over Libya nå er flyktninger. NTB kan umulig være uvitende om det.

De overlevende har sagt til ansatte i IOM at det var mellom 140 og 150 personer, blant dem flere kvinner, ombord i gummibåten som kantret. Rundt 60 migranter og flyktninger skal dermed være savnet utenfor Libyas kyst.

«Flere kvinner..» At det i det hele tatt var kvinner ombord er nesten oppsiktsvekkende. Det er ellers en flom av menn i våpenfør alder som ankommer italienske havner.

De overlevende ble siden overført til det britiske militærskipet HMS Echo, som opererer i Middelhavet som en del av EUs operasjon mot menneskesmugling.

Italias statsminister Paolo Gentiloni forsøkte i forrige uke å få andre EU-land til å ta imot flere asylsøkere uten å lykkes, men nå har både Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykt sin støtte og sier de er klare til å hjelpe Italia.

Fra Ottawa har Italias president Sergio Mattarella advart om at situasjonen blir uhåndterlig hvis denne tendensen fortsetter. Han krever at de andre EU-landene kommer med helt konkrete bidrag for å hjelpe til.

Siden januar har nesten 77.000 migranter ankommet Italia, 15 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂