Italia truer med å nekte utenlandske skip som har plukket opp båtflyktninger i Middelhavet å sette dem i land på italiensk jord.

Trusselen gjelder både skip fra frivillige organisasjoner i Middelhavet og de som patruljerer farvannet utenfor kysten av Libya på oppdrag fra EUs grensebyrå Frontex, sier en høytstående regjeringskilde i Roma.

Italia la inn en formell protest hos EU på onsdag.  Over 12.000 migranter har ankommet i løpet av de siste 48 timene. Italienske myndigheter sier at grensen er nådd.

Italias statsminister Paolo Gentiloni forsøkte i forrige uke å få andre EU-land til å ta imot flere asylsøkere, men uten å lykkes.

Det norske skipet Olympic Commander inngår nå i Frontex-flåten, etter at Siem Pilot og redningsskøyta Peter Henry von Koss satte kursen hjem etter to års innsats.

Ifølge innenriksdepartementet i Roma er nærmere 80.000 flyktninger og migranter satt i land i Italia hittil i år, en økning på 16 prosent fra samme periode i fjor.

Italias EU-ambassadør Maurizio Massari gjorde denne uken et nytt forsøk på å få EU til å ta en større del av byrden.

– Italia står overfor en alvorlig situasjon som Europa ikke kan lukke øynene for, var Massaris budskap til EUs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos.

 

ANSA   Financial Times