Mer enn 1400 migranter er blitt plukket opp fra overfylte båter, inkludert en seilbåt, i fire separate operasjoner i Middelhavet utenfor Sør-Italia, opplyser den italienske kystvakten onsdag.

Det var 47 migranter, inkludert to barn med akutt behov for medisinsk behandling, om bord i seilbåten i havsnød utenfor regionen Calabria, i «tåen» av den italienske halvøya, ifølge en uttalelse fra kystvakten. De ble reddet av en motorbåt fra kystvakten tidlig tirsdag.

Ifølge uttalelsen begynte redningsaksjonen sent mandag kveld og ble avsluttet tidlig onsdag kveld i Det joniske hav utenfor Calabrias østkyst. Et av kystvaktfartøyene plukket opp om lag 590 migranter som var om bord i en fiskebåt, og senere plukket de også opp om lag 650 migranter om bord i en annen fiskebåt, heter det i uttalelsen.

En motorbåt fra kystvakten og et skip fra det italienske grensepolitiet kom et fjerde fartøy til unnsetning somhadde 130 migranter om bord.

Myndighetene gikk ikke umiddelbart ut med detaljer om nasjonaliteten til passasjerene eller ruten migrantbåtene tok. Men generelt sett har mange av båtene med migranter som er observert i Det joniske hav, lagt ut fra den tyrkiske kysten, der menneskesmuglere setter ut overfylte og lite sjødyktige båter.

Nytt NGO-skip klart til å frakte migranter – nå fra Tunisia: «Mare Go»

Tidligere i år kjørte en migrantbåt på denne ruten inn i en sandbanke like utenfor en strandby i Calabria og gikk i stykker. Minst 94 migranter omkom, mens 80 andre overlevde.

Forliset er nå under etterforskning, og flere medlemmer av det italienske grensepolitiet, som opererer båter langs Italias lange kystlinje, er mistenkt for å ha spilt en rolle. Fire mistenkte smuglere er arrestert.

I tillegg ønsker påtalemyndigheten å finne ut om redningsarbeidet kunne ha blitt satt i gang flere timer tidligere. Båter fra det italienske grensepolitiet skal ha vendt tilbake til havnen på grunn av grov sjø, og da et kystvaktfartøy, som er bedre rustet til å navigere i dårlig sjø, nådde området, lå det allerede lik i vannet. I det tilfellet hadde migrantbåten blitt oppdaget flere timer tidligere av et overvåkningsfly fra Frontex, EUs grenseovervåkningsstyrke.

I onsdagens uttalelse fra kystvakten heter det at mannskapet på et Frontex-overvåkingsfly hadde oppdaget en fiskebåt med 590 migranter om bord. En Frontex-patruljebåt og et Frontex-støttefartøy var blant ressursene som deltok i redningsaksjonen for de to fiskebåtene, ifølge kystvakten.

Alarm Phone, en ikke-statlig organisasjon som ofte mottar satellittanrop fra migrantbåter i nød og videresender informasjonen til sjøfartsmyndighetene i Italia og på Malta, var blant organisasjonene som varslet om behovet for å redde de 130 personene om bord i den fjerde båten.

Den italienske kystvakten har offentliggjort videoopptak fra redningsaksjonene.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.