Nytt

Illustrasjonsfoto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Scanpix.

 

Migrasjonens drama fortsetter i Middelhavet, men i det store og hele utenfor offentlighetens søkelys.

En pressemelding fra den italienske kystvakten kunne i går kveld opplyse om at 1100 migranter om bord i ti gummibåter og én trebåt var blitt brakt i sikkerhet i det sentrale Middelhavet under en operasjon koordinert av redningssentralen i Roma. Fartøy fra Italias kystvakt og marine, fra EUNAVFORMED, Frontex og NGO-er deltok i arbeidet, heter det i den ordknappe meldingen – som kystvakten heller ikke twitret om.

1100 mennesker på én dag er et oppsiktsvekkende høyt antall, men likevel får saken forbausende liten omtale. Nyhetsbyrået ANSA har gjengitt kystvaktens informasjoner, og den italienske allmennkringkasteren RAI kan fortelle at NGO-en Open Arms var involvert.

Man spør seg for eksempel om migrantene som sedvanlig blir tatt med til Italia, eller om hvorfor båtene ikke ble stanset av den libyske kystvakten, og leter forgjeves etter svar. Bilder er ikke å finne. Spesialseksjonen om migrasjon hos La Repubblica har ikke engang omtalt operasjonen. De gjør ganske enkelt ikke jobben sin. Hvorfor?

En AFP-melding publisert på fransk i Le Figaro og på engelsk hos al-Arabiya gir opphav til en notis hos NTB (kun gjengitt av NRK i forkortet form):

Om lag 1100 migranter ble plukket opp i Middelhavet onsdag, deriblant en kvinne som fødte om bord i en gummibåt.

Det opplyser den italienske kystvakten og frivillige organisasjoner som overvåker farvannet mellom Libya og Italia.

Migrantene ble plukket opp fra ti gummibåter og en liten trebåt i en redningsoperasjon som blant annet involverte en båt fra den italienske kystvakten.

Vi er altså i den nokså pussige situasjonen at det for Europa eksistensielle dramaet som migrasjonen utgjør, i det store og hele overses av den europeiske offentligheten. Verdensdelen ligger i koma.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» her!