Grafikk: Vesselfinder.

De to NGO-skipene «Geo Barents» og «Humanity 1» har i seks operasjoner de siste dagene tatt til sammen over 500 migranter om bord i Libyas søk- og redningssone (SAR) i Middelhavet.

Etter å ha patruljert frem og tilbake langs kysten av det nordafrikanske landet, har begge skipene satt kurs for Europa, viser data fra Vesselfinder.

I den siste operasjonen ble 90 migranter i en gummibåt plukket opp av «Geo Barents». Leger uten grenser (MSF), som driver det norske skipet, kunngjorde selv operasjonen på Twitter.

Samtidig fortsetter kappløpet mellom NGO-ene og Libyas kystvakt om å nå først frem til migrantene.

Aktivistene på «Humanity 1» og på «Louise Michel», et annet tysk skip som bistår de andre med trafikken, meldte tirsdag at den libyske kystvakten beveget seg i ring rundt dem mens de tok seg av migranter som befant seg i en trebåt.

Kystvakten grep ikke inn for å stanse operasjonen, men beskjøt trebåten etter at migrantene var blitt plukket opp av NGO-skipene, melder aktivistene selv ifølge Il Manifesto.

Operasjonene fant sted i Libyas SAR, men NGO-ene kritiserer ikke desto mindre redningsmyndighetene i Italia og på Malta for ikke å ha tatt ansvar for situasjonen, skriver den italienske avisen.

Tirsdag navigerte «Louise Michel» fem nautiske mil nærmere grensen for Libyas territorialfarvann enn «Geo Barents» og «Humanity 1», og aktivistene forteller at de ble verbalt truet av personell på patruljebåter tilhørende den libyske kystvakten, opplyser Il Giornale, som karakteriserer «Louise Michel» som en slags spydspiss for NGO-ene.

Med «Geo Barents» og «Humanity 1» på vei mot Europa med en ny menneske-last, ligger det også an til en ny politisk konfrontasjon om migrantene.

Les også:

Italienske myndigheter underslo mulig kontakt mellom NGO-skip og menneske­smuglere

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.